Proiecte de 4,5 miliarde de euro, prin POR

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 16:28
1378 citiri
Proiecte de 4,5 miliarde de euro, prin POR

Proiectele contractate pana luni prin Programul Operational Regional (POR) au o valoare de 4,5 miliarde euro, peste bugetul alocat, de 4,4 miliarde de euro, iar platile realizate, rambursari si prefinantari, sunt de circa un miliard de euro, potrivit Mediafax.

"Practic aici discutam de 75% din bugetul Fondului European Dezvoltare Regionala (FEDR) deja contractat si aproape toate directiile au fost inchise", a declarat joi, la conferinta MEDIAFAX Talks About European Funds, Gabriel Friptu, directorul general al Autoritatii de Management al POR.

Friptu a aratat ca depunerile de proiecte s-au imbunatatit si la nivelul microintreprinderilor, astfel ca 74-75% din buget este acoperit de contracte.

"Dupa o perioada relativ dificila de la inceputul anului, in care lucrurile nu au mers asa cum ne asteptam noi si beneficiarii, acum am intrat in normalitate, iar 74-75% din buget a fost acoperit de contracte. Sunt regiuni unde mai sunt dificultati, dar credem ca pana la sfarsitul anului sa fie contractat tot bugetul", a spus Friptu.

El s-a referit si la discutiile privind reducerea prefinantarilor acordate pentru proiectele din fonduri UE, care ajung pana la 30%, mentionand ca parerile sunt impartite.

"Sunt autoritati locale pentru care prefinantarile acopera necesarul, dar exista autoritati cu bugete suficient de limitate pentru care reducerea prefinantarii ar crea probleme. Recomandam acestor autoritati sa acopere acest necesar din credite", a apreciat Friptu.

Referindu-se la alte modificari legislative din domeniul atragerii fondurilor europene, Friptu a adus in discutie TVA, care ar putea deveni cheltuiala eligibila.

"Daca se va decide acest lucru volumul cheltuielilor eligibile ar deveni mai mare, dar se diminueaza numarul de beneficiari pentru ca bugetul este fix", a mai spus Friptu. 

Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
#program operational regional, #finantari, #proiecte por , #Dezvoltare regionala