Fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, vrea sa faca bani din lobby

Luni, 22 Aprilie 2013, ora 16:43
2353 citiri
Fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, vrea sa faca bani din lobby
Leonard Orban a investiti "cateva zeci de mii de euro" intr-o companie de consultanta in fonduri europene

Leonard Orban si-a deschis firma de consultanta pe fonduri europene, bazandu-se pe exeperienta acumulata ca ministru al Afacerilor Europene. Intr-un interviu acordat Business24, Orban vorbeste despre strategiile firmei sale si despre perspectivele Romaniei de a absorbi fonduri europene.

Orban spune ca a investit "cateva zeci de mii de euro", iar obiectul de activitate a companiei este, pe de o parte, consultanta pentru acordarea fondurilor europene, iar pe de alta parte, sustinerea afacerilor europene.

"In principal, ne dorim, pe zona afacerilor europene sa reprezentam mai bine interesele companiilor care opereaza in Romania in procesul decizional atat la nivel national cat si la nivel european (...) Este vorba si de lobby in sensul in care prezentam, atat institutiilor nationale, cat si celor europene, punctele de vedere legate de diferite dosare", a declarat Leonard Orban.

Fostul ministru mizeaza pe acest segment afacerilor europene, spunand ca noua companie va fi un promotor al acestei nise.

Ati pus bazele unei firme de consultanta in domeniul fondurilor europene. Asta dovedeste ca aveti semnale ca lucrurile vor functiona. Ce asteptari aveti de la aceasta companie?

Avem doua dimensiuni ale activitatii: afaceri si fonduri europene. Am deschis aceasta companie impreuna cu avocatul Gabriel Biris, deci suntem doi parteneri in ideea de a raspunde, pe de o parte, unei nevoi reale existente in domeniul fondurilor europene si, pe de alta parte, sa dezvoltam cererea si sa raspundem acestei cereri pe zona de afaceri europene.

Aceasta zona a afacerilor europene este mai putin dezvoltata cererea si noi credem ca este o disponibilitate majora si un interes important pentru a dezvolta piata. In principal, ne dorim sa reprezentam mai bine interesele companiilor care opereaza in Romania in procesul decizional atat la nivel national cat si la nivel european.

Componenta de fonduri europene are doua dimensiuni: pentru proiectele care sunt desfasurate pe perioada 2007-2013 ne propunem sa ii sprijinim pe acei beneficiari care au dificultati in finalizarea proiectelor. Pentru perioada urmatoare 2014-2020, ne dorim sa pregatim actorii interesati pentru a utiliza fonduri comunitare.

Ce semnale aveti din piata? Incep sa se mai dezamorteasca lucrurile in programele cu fonduri europene?

Da, sigur, desi dificultatile sunt majore si problemele care au existat in proces au creat foarte multe obstacole pentru cei care au utilizat fonduri comunitare. Exista inclusiv o anumita perceptie ca oamenii nu sunt interesati sa mai acceseze fonduri europene. Eu sper ca lucrurile o sa se imbunatateasca.

Eforturile care s-au depus in ultimele luni de autoritati, masurile luate vor ajuta beneficiarii, vor elimina obstacole care au persistat.

Revenind la afacerea de consultanta pe care o dezvoltati. Cati angajati are? Care a fost investitia initiala?

Deocamdata am inceput cu un numar de patru angajati, dar parteneriatul cu domnul Biris inseamna si un parteneriat cu firma de avocatura Biris Goran, deci ne bazam pe un numar important de angajati. Ca orice firma de consultanta, investitia investitia initiala a fost de ordinul catorva zeci de mii de euro.

In ceea ce priveste asteptarile, ceea ce vrem noi sa construim este pe termen mediu si lung, deci o firma solida care sa se dezvolte in perioada urmatoare si nu ne-am propus tinte ambitioase imediate pentru ca vizam o perspectiva pe termen lung.

Unde va astepti sa primiti cele mai multe solicitari? La partea de afaceri europene sau cea de fonduri europene?

Ne asteptam in mod special la cereri mai multe pe partea de fonduri europene pentru ca pe zona afacerilor europene este o piata care deocamdata este in dezvoltare. Inca nu se inteleg lucrurile in detaliu, inca nu se intelege ce se poate face, in a sustine interesele companiilor care opereaza pe piata romanesca, in procesul decizional la nivel europeana. De aceea, cred noi o sa contribuim la dezvoltarea acestei piete.

Este vorba si de lobby in sensul in care prezentam si institutiilor natioanale cat si institutiilor europene punctele de vedere legate de diferite dosare. Cu argumente in favoare, dezavantaje si asa mai departe. Eu, din pozitiile in care am fost: negociator, comisar si apoi ministru am avut nenumarate intalniri cu reprezentanti ai mediului de afaceri. In unele din aceste intalniri tocmai aceste lucruri se discutau: situatiile erau prezentate, ce inseamna avantaje, dezavantaje, care variante ar putea fi optime.

Intotdeauna pozitiile statelor membre pe diferite acte comunitare se formeaza inclusiv luand in considerare punctele de vedere ale oamenilor de afaceri. In masura in care vom stimula acest dialog intre institutiile nationale si mediul de afaceri pentru a forma diferitelor pozitionari pe dosare europene, in mod cert ca ne vom atinge scopul.

Cand vor fi deblocate toate programele cu fonduri europene?

Este greu de spus. Este bine daca se confirma deblocarea fondurilor pentru POR, mai raman doua programe: cel de Transport si cel de Competitivitate Economica. Este extrem de important ca si ele sa de deblocheze in urmatoarele luni pentru ca daca nu se deblocheaza dupa un anumit interval de timp atunci se va intra in procedura de suspendare.

Cu ce rata de absorbtie credeti ca va termina Romania anul 2013?

Este greu de spus in momentul de fata. Sunt foarte multe lucruri care evolueaza si am constatat ca se fac lucruri care vor imbunatati situatia in domeniu. Ma refer la deciziile de flexibilizare.

Sa va dau un singur exemplu: decizia de a transmite documentatia pe suport electronic si nu pe hartie. Asta a fost o mare problema. Imi aduc aminte cat de complicat a fost sa se poata obtine o asemenea decizie. Trebuie sa ai acceptul si de la autoritatile europene de audit si de la cele romane. Inclusiv aceasta deblocare pentru efectuarea platilor interne.

Sunt anumite evolutii, decizii pozitive care vor imbunatati situatia in domeniu. Dar imi este greu sa ma pronunt in momentul de fata. Este foarte important sa vedem daca la nivel european va fi modificat Regulamentul 1083/2006 si se va introduce pentru Romania posibilitatea de a finaliza proiectele pana la finalul lui 2016, nu 2015 cum este in momentul de fata. Daca se va introduce o asemenea prevedere rata de absorbtie la finalul intervalului ar putea sa creasca semnificativ.

Va mai tenteaza o pozitie publica sau renuntati la aceasta cariera pentru aceasta afacere?

Nu, deocamdata am inceput aceasta afacere. Vizam o perspectiva pe termen lung si vreau sa merg in sensul asta. Nu sunt interesat in momentul acesta de o pozitie publica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#Leonard Orban afacere, #Orban consultanta fonduri europene, #Leonard Orban firma Biris , #Firme fonduri europene