Constantin: Proiectele contractate fara rambursari pana in septembrie vor fi reziliate

Joi, 16 Mai 2013, ora 17:54
1693 citiri
Constantin: Proiectele contractate fara rambursari pana in septembrie vor fi reziliate

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat joi ca exista riscul ca multe dintre proiectele contractate din fonduri europene sa fie reziliate, daca beneficiarii nu au cel putin o rambursare pana in luna septembrie a acestui an.

"Toate proiectele contractate trebuie sa aiba cel putin o rambursare pana in luna septembrie, altfel le vom rezilia. Anul trecut cand am fost numit ministru am gasit proiecte de 800 de milioane de euro care nu incepusera derularea si care erau in pericol de a depasi termenul pana la care sa inceapa prima rambursare, fiind in situatia de a le rezilia.

Multe dintre ele chiar au fost reziliate, iar in aceste zile mai studiem", a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la Conferinta Nationala a Agricultorilor.

Acesta a precizat ca se intampla acest lucru si din cauza diminuarii capacitatii de evaluare a proiectelor la cele doua agentii de plati.

"Functionarii care evalueaza proiecte sunt tot mai putini. In 2010 s-a diminuat cu 10% personalul din agentii, APIA si APDRP si de asemenea si capacitatea de a evalua proiecte. Daca vrem sa punem o prioritate pe accesarea fondurilor europene trebuie sa vorbim de intarirea capacitatii de evaluare a proiectelor respective.

Astazi, poate de aceea avem proiecte intarziate pentru ca nu mai avem acel numar de personal. Pot spune ca eforturile pe care le fac, sigur nu toti functionarii, dar cel putin aceea din agentiile de plati sunt enorme", a spus Constantin.

Romania a atras, pana in prezent, aproape 5 miliarde de euro din fondurile europene alocate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), bani care au intrat efectiv in conturile beneficiarilor si care au fost rambursati de Comisia Europeana.

Potrivit datelor Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), pana la finele lunii aprilie au fost solicitate fonduri europene pentru proiecte de investitii in valoare de 17,92 miliarde de euro, proiectele conforme depuse apropiindu-se de cifra de 141.000 de proiecte.

Fonduri totale angajate prin PNDR pentru dezvoltarea mediului rural se ridica la 5,21 miliarde de euro, iar proiecte contractate pentru finantare cu fonduri europene la 65.193. Totodata, in conturile beneficiarilor au intrat 4,94 miliarde de euro, din care 2,78 miliarde pe proiecte de investitii si 2,16 miliarde de euro pe plati compensatorii efectuate de APDRP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#proiecte agricultura fonduri europene, #reziliere proiecte fonduri europene, #Constantin proiecte fonduri europene, #rambursari proiecte agricultura , #Fonduri agricultura