Constantin: Romania ar trebui sa absoarba fonduri UE de 2,9 miliarde de euro pentru agricultura

Marti, 15 Aprilie 2014, ora 17:01
2296 citiri
Constantin: Romania ar trebui sa absoarba fonduri UE de 2,9 miliarde de euro pentru agricultura

Romania ar trebui sa absoarba in acest an 2,9 miliarde de euro din fonduri europene pentru investitii in agricultura, cu 200 milioane euro mai mult fata de anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinta ZF Agricultura.

Potrivit acestuia, din aceasta primavara, fermierii mici si mijlocii vor avea la dispozitie proiecte tip pe care le vor descarca de pe site-ul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

"In luna mai vom deschide, cel mai probabil pe data de 20, prima sesiune de primiri de proiecte din perspectiva 2014-2020, deci din cele 8 miliarde de euro pe care le avem la dispozitie", a spus ministrul.

Constantin a aratat ca daca in anul 2012 Romania a absorbit fonduri europene de 2,5 miliarde euro in agricultura, iar in anul 2013 de 2,7 miliarde de euro, in acest an suma ar trebui sa urce la 2,9 miliarde de euro.

"Lucrurile nu merg inca in ritmul pe care mi l-as fi dorit, cel putin pe dezvoltare rurala, pentru ca mai sunt probleme pe partea de cofinantare, de creditare si de garantare", a mai spus ministrul Agriculturii.

Constantin: Jumatate din exploatatiile agricole sunt detinute de 1% dintre fermieri

Jumatate din exploatatiile agricole sunt detinute de 1% dintre fermieri, care astfel primesc 50% din fondurile europene, a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinta ZF Agricultura, in block-start pentru cursa de 8 miliarde euro a fondurilor UE.

"Structura exploatatiilor in Romania nu arata bine. Avem 1% din fermieri care detin jumatate din exploatatiile agricole", a spus ministrul.

Astfel, cei 1% dintre fermieri primesc jumatate din fondurile europene pe care Romania le are la dispozitie pentru plata pe suprafata.

"Aproximativ 11.000 de ferme din cele 1,05 milioane care depun cerere an de an pentru plata pe suprafata primesc aproape jumatate din fondurile europene, pentru ca sunt exploatatii foarte mari", a explicat ministrul.

Pe de alta parte, la polul opus, exista peste 700.000 de fermieri care au intre 1 si 5 hectare si care detin o suprafata de 35-40% din suprafata agricola.

"Deci clasa de mijloc, care in orice economie sanatoasa sustine tot ce se intampla, nu prea exista in Romania", a concluzionat ministrul.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#fonduri europene romania, #fonduri agricultura, #daniel constantin, #investitii agricultura romania , #Fonduri agricultura