Ministerul Mediului: Absorbtia fondurilor europene prin POS Mediu a crescut cu 11% fata de mai 2012

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 13:25
1925 citiri
Ministerul Mediului: Absorbtia fondurilor europene prin POS Mediu a crescut cu 11% fata de mai 2012

Gradul de absorbtie a fondurilor europene pe Programul Operational Sectorial "Mediu" (POS Mediu) a ajuns, in prezent, la 15%, in crestere cu aproape 11 puncte procentuale comparativ cu luna mai 2012, a declarat ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb.

"Daca in mai 2012 gradul de absorbtie pe POS Mediu era de 4,2%, in aprilie 2013 gradul de absorbtie se afla la 12,88%, in acest moment ajungand la 15%. Prin POS Mediu am contractat un proiect de asistenta tehnica pentru elaborarea Raportului de Mediu, in vederea derularii procedurii SEA (procedura de Evaluare Strategica de Mediu, n.r.) pe Strategia Nationala privind siturile contaminate. Proiectul se ridica la o valoare de peste 12.000 euro", a mentionat ministrul Mediului.

Rovana Plumb a adaugat ca, in perioada urmatoare, se are in vedere asistenta tehnica, in valoare de 4,5 milioane de euro, pentru elaborarea de ghiduri privind siturile contaminate.

"In perspectiva, pregatim o alta asistenta tehnica care va conduce la elaborarea de ghiduri privind investigatiile pe situri, stabilirea metodologiilor de depoluare, iar valoarea acestuia este in jur de 4,5 milioane euro. (...) Impreuna cu echipa din cadrul ministerului, o echipa profesionista, am reusit intr-un scurt timp, ceea ce altii nu au vrut si nu au binevoit sa faca. De exemplu, Ministerul a reusit sa rezolve 14 infringementuri de mediu din cele 15 mostenite. Una dintre cele mai importante realizari a fost imbunatatirea considerabila a gradului de absorbtie pe fondurile europene", a afirmat oficialul.

Conform datelor MMSC, fondurile alocate sectorului de mediu din Romania de catre Comisia Europeana, pentru perioada 2007-2013, se ridica la peste 5,6 miliarde de euro. Aceasta finantare provine din doua fonduri ale Uniunii Europene, respectiv Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR) si Fondul de Coeziune (FC). Strategia si distributia acestor fonduri pe sectoare de mediu este realizata in cadrul POS Mediu.

Programul a fost elaborat in corelare cu obiectivele nationale strategice prevazute in Planul National de Dezvoltare(PND) si in Cadrul National Strategic de Referinta (CNSR) 2007-2013. Totodata, POS Mediu a avut ca punct de plecare obiectivele si prioritatile politicilor de mediu ale Uniunii Europene, fiind astfel structurat incat sa contribuie la indeplinirea angajamentelor Romaniei din Tratatul de Aderare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#fonduri europene mediu, #finantare europeana mediu, #bani POS Mediu , #Fonduri europene mediu