Platile POSDRU se reiau de saptamana viitoare. Cat de tarziu e pentru ONG-uri?

Vineri, 08 Februarie 2013, ora 07:35
3292 citiri
Platile POSDRU se reiau de saptamana viitoare. Cat de tarziu e pentru ONG-uri?

Beneficiarii proiectelor finantate prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane vor primi rambursarile restante, incepand cu saptamana viitoare. Insa chiar daca Guvernul se va tine de cuvant, sincopele au produs dezastre in mediul ONG.

Multe organizatii au capitulat inca de anul trecut, iar o parte din ele au facut concedieri masive. Cele mai "norocoase" reusesc sa isi pastreze angajatii, insa risca sa compromita proiectele in derulare, din cauza intarzierilor.

Mircea Toma, liderul Agentiei de Monitorizare a Presei ActiveWatch, coordoneaza un proiect finantat prin POSDRU, care sustine elevii si studentii rromi sa urmeze Facultatea de Medicina. Demersul risca sa esueze si sute de tineri sa rateze sansa studiilor superioare, din cauza lipsei fondurilor. Este vorba despre o plata de 500.000 de euro, in asteptare de patru luni.

"Pagubele sunt grave, noi lucram cu elevi si studenti, depindem de anul academic. Elevii sunt in program de meditatii pentru sustinerea examenului de admitere. Ar fi trebuit sa inceapa deja, ori noi suntem in luna februarie si nu putem plati meditatorii. Cat despre studenti, ei beneficiaza de burse de excelenta, iar daca nu primesc acesti bani, nu se pot sustine, pleaca acasa", a explicat Toma.

Alte organizatii isi cauta dreptatea in instanta. Fundatia "Alaturi de voi" are de recuperat 3 milioane de lei de la AM POSDRU.

"Chemam justitia sa se pronunte cu privire la incalcarea prevederilor contractelor de finantare prin nerespectarea termenului de 45 de zile de rambursare, de catre AM POSDRU in cele doua situatii. Noi, ca organizatie, am epuizat toate mijloacele amiabile de a solicita sa se faca platile pentru cererile respective, la care exista intarzieri remarcabile - un an la recuperarea TVA pe un proiect si peste 6 luni la plata cererilor de rambursare pe alt proiect", a declarat Angela Achitei, presedintele ADV Romania, la finalul lunii ianuarie.

Saptamana viitoare ar trebui sa vina banii

Guvernul spune ca toate problemele se vor rezolva acum, in contextul in care POSDRU a fost deblocat. Eugen Teodorovici, ministrul Afacerilor Europene anunta ca platile vor fi reluate incepand cu saptamana urmatoare:

"Vin banii pe baza deconturilor trimise in decembrie. Autoritatea de Management poate trimite catre Comisia Europeana orice alta cerere de rambursare deja verificata. Si sunt pana in luna martie cereri de rambursare de la beneficiari in valoare de 300 milioane de euro. Obligatia noastra este sa platim la zi toate documentele platite de beneficiari, indiferent cand ne trimite Comisia Europeana banii, in ordinea in care au fost depuse cererile", a declarat pentru Business24, Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

UE a deblocat POSDRU. Platile catre Romania vor fi reluate

Comisia Europeana va relua platile catre Romania in urmatoarele zile, pentru cererile de rambursare transmise in luna decembrie 2012, in valoare de 148 milioane de euro, cu aplicarea corectiilor financiare temporare de 25%. Programul este suspendat inca din august, ca urmare a deficientelor identificate pentru perioada 2009 - 2011.

In plus, Teodorovici a propus o masura menita sa fluidizeze relatiile dintre beneficiari si autoritati si asteapta acordul Comisiei Europene.

"In momentul in care un beneficiar depune o factura, in maximum 5-10 zile se ramburseaza banii. Imediat ce primim 'ok' de la CE, o aplicam. Speram, din martie".

Beneficiarii au insa o viziune diferita. Solutia pe termen lung este o reforma structurala a mecanismului, astfel incat verificarea celor care implementeaza proiecte, sa se faca in functie de rezultate, considera Mircea Toma:

"Este necesara o reformare structurala a mecanismului. Nu stiu daca va fi in stare echipa care este acum la AM POSDRU. Una dintre modificari ar fi schimbarea paradigmei de monitorizare. Muncim mai mult ca sa producem rapoarte financiare insotite de mii de copii de chitante pana la ultimul ban. Acest tip de monitorizare este perdant pentru toata lumea".

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#reluare plati POSDRU, #rambursari POSDRU, #plati POSDRU, #intarziere plati POSDRU , #Fonduri europene ONG