Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

APDRP a platit peste 58,67 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri

APDRP a platit peste 58,67 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a incheiat contracte de finantare pentru 2.783 de proiecte de instalare a tinerilor fermieri (Masura 112), valoarea fondurilor nerambursabile acordate acestor proiecte prin PNDR fiind de peste 58,67 milioane de euro, informeaza NewsIn.

Proiectele au fost depuse incepand cu prima sesiune de primire a cererilor de finantare din decembrie 2008 si pana la ultima sesiune a acestui an, septembrie 2010.

"Interesul tinerilor fermieri pentru accesarea fondurilor nerambursabile alocate prin intermediul acestei masuri a fost si este in continuare foarte mare, avand in vedere numarul semnificativ de cereri de finantare conforme depuse in cei doi ani de la demararea sesiunilor, respectiv 6.572 de cereri cu o valoare eligibila de peste 136,72 de milioane de euro.


Astfel, la jumatatea perioadei de derulare a PNDR, gradul de utilizare al alocarilor financiare pentru aceasta masura de investitii este de aproximativ 50%", se arata in comunicat.


Sprijinul nerambursabil pentru un tanar fermier este de minimum 10.000 de euro si maximum 25.000 de euro, in functie de dimensiunea economica a exploatatiei si este acordat in scopul dezvoltarii exploatatiilor agricole, care produc in principal produse agricole vegetale si animale (materie prima) pentru consum uman si hrana animalelor.


APDRP anunta ca in cursul anului 2011 urmeaza sa fie lansate noi sesiuni de cereri de proiecte pentru Masura 112, in conformitate cu decizia Comitetului de Monitorizare privind lansarea sesiunilor in anul 2011, care va fi luata in a doua parte a acestei luni.


Fondurile totale alocate Masurii 112 prin FEADR sunt de 337.221.484 euro, din care contributia Guvernului Romaniei - 20% si contributia Uniunii Europene - 80%.


Fondurile nerambursabile pentru Masura 112 sunt acordate doar pentru fermierii in varsta de pana la 40 de ani (neimpliniti la data depunerii cererii de finantare), fie persoane fizice, fie juridice, cu conditia ca acestia sa practice in principal activitati agricole.


Exploatatia agricola a fermierilor trebuie sa aiba o dimensiune economica cuprinsa intre 6 si 40 UDE (Unitatea de Dimensiune Economica), sa fie situata pe teritoriul tarii si inregistrata in Registrul fermelor si Registrul agricol.


Unitatea de Dimensiune Economica (UDE) reprezinta unitatea prin care se exprima dimensiunea economica a unei exploatatii agricole determinata pe baza marjei brute standard a exploatatiei.


Valoarea unei unitati de dimensiune economica este de 1.200 euro.


Masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri" se incadreaza in Axa I - "Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier" si are ca obiective generale imbunatatirea si cresterea competitivitatii sectorului agricol prin promovarea instalarii tinerilor fermieri si sprijinirea procesului de modernizare si conformitate cu cerintele pentru protectia mediului, igiena si bunastarea animalelor, siguranta la locul de munca si imbunatatirea managementului exploatatiilor agricole prin reinnoirea generatiei sefilor acestora, fara cresterea populatiei active ocupate in agricultura.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1479 ori
Citeste mai multe despreinstalare fermieri mediul rural fonduri