De ce nu aplica firmele vest-europene din Romania pentru fondurile nerambursabile?!

Joi, 07 Iunie 2012, ora 12:38
3771 citiri
De ce nu aplica firmele vest-europene din Romania pentru fondurile nerambursabile?!

Comisia de la Bruxelles a propus in atentia statelor membre ale UE - si se pare ca decidentii vestici si-au insusit propunerea, daca nu chiar de la ei a venit - ca sumele necheltuite din asa-numitele fonduri structurale pentru coeziune sa fie redirectionate catre diferitele componente ale marii actiuni de aparare a zonei euro, considerata prioritatea nr. 1 a perioadei.

Au capatat astfel sens declaratiile mai de demult ale presedintelui Basescu - mai greu de inteles la prima auditie - ca apararea zonei euro si problema Greciei n-ar trebui sa se solutioneze cu afectarea fondurilor europene, se subintelege si a celor destinate Romaniei. Bucurestiul a gazduit chiar o reuniune a beneficiarilor estici care sa incerce sa opreasca o asemenea redirectionare.

S-ar putea sa fi sosit momentul adevarului in legatura cu mult trambitatele fonduri europene! Personal, am vorbit de mult si in clar despre acestea in termenii inexistentei lor de fapt si a satisfactiei de la Bruxelles ca destinatarii nu sunt tocmai in stare sa le absoarba, caci astfel nu se poate vedea ca ele nu mai exista! Poate initial, de mult, inainte de declansarea crizei - am spus cu subiect si predicat - aceste fonduri au existat, dar au fost redirectionate catre alte destinatii tocmai in contextul crizei. Cea mai buna dovada in acest sens este ca sute si mii de companii vestice implantate in Romania nu aplica pentru accesarea lor.

Ma rog, sa admitem ca statul roman si firmele romanesti nu au capabilitatea sa acceseze aceste fonduri, dar de ce nu aplica firmele vest-europene din Romania, care de avut voie au voie daca sunt persoane juridice romane de cel putin trei ani si care au si experienta, si expertiza necesare. Am avansat ipoteza ca au consemn sa nu acceseze aceste fonduri spre a nu se observa ca aceste fonduri nu mai exista. Lasa-i pe romani s-o faca, intrucat ei tot nu sunt in stare! Acum, cu noile prioritati ale zonei euro, s-a gasit probabil doar prilejul de a oficiliza scoaterea din joc a unora dintre fondurile europene care luasera de mult alta destinatie!

Faptul ca in mod aparent curios, firmele vest-europene din Romania nu acceseaza, desi ar putea, fondurile europene destinate Romaniei poate fi lesne citit in cheia insasi a acestui mecanism. Admitand ca realmente ar exista in cuantumurile de care se vorbeste si ar fi integral utilizabile, cui i-ar fi de fapt destinate fondurile europene?! Firmelor romanesti?! Dezvoltarii Romaniei?! As! Analizand destinatiile sectoriale concrete, se dovedeste ca alocarile structurale prestabilite si batute in cuie ale fondurilor europene n-au absolut nici o legatura cu nevoile reale ale dezvoltarii Romaniei. Nici un euro nu este destinat dezvoltarii industriei.

Si, in ciuda aparentelor, nici cumva dezvoltarii productiei agricole sau alimentare. In domeniul agriculturii, cu exceptia platilor directe catre agricultori, fondurile europene vizeaza asa-numita dezvoltare rurala, mai precis crearea de ocupatii neagricole pentru cei scosi din agricultura spre a se evita parasirea satelor de catre acestia, caci la orase nu li se ofera nimic.

Fondurile europene, utile, dar lipsesc cu desavarsire!

Structura fondurilor europene corespunde in totalitate nevoilor firmelor vest-europene ce intentioneaza sa-si extinda expansiunea in Romania: asigurarea infrastructurii de transport, contracararea unor restrictii de mediu, pregatirea unor categorii de forta de munca. Nimeni nu ar putea spune ca elemente din toate aceste domenii nu sunt necesare si Romaniei, dar, necorelate cu dezvoltari industriale si agricole, reprezinta mai degraba un teren propice pentru altii, si nu pentru factorul intern.

Fondurile europene sunt bani publici. Potrivit insasi regulilor, altfel demagogice chiar de catre vest-europeni stabilite, acesti bani nu pot finanta firme private, intrucat ar fi taxate ca ajutor de stat si deci interzise. Trimisi insa spre Romania ca fonduri de coeziune, ei pot fi "privatizati" aici. Firmele vest-europene se inscriu ca firme romanesti in Romania si pot accesa acesti bani.

Explicatia pentru care n-o fac - desi pentru ele au fost inventate! - nu poate fi, in proportie extrem de ridicata, decat ca acesti bani nu mai exista, "evaporandu-se" spre alte destinatii in contextul crizei.

Cei care totusi nu sunt convinsi ca fondurile europene sunt destinate nu Romaniei, ci de fapt firmelor vest-europene pentru sprijinirea expansiunii lor in Romania, ar fi util sa aiba in vedere doua lucruri. Primul: banii europeni nu sunt avansati, ci se deconteaza. Aceasta inseamna ca beneficiarul trebuie sa dispuna de intreaga suma pentru finantarea proiectului avut in vedere, indiferent cat este coparticiparea proprie. Daca n-are bani, trebuie sa se imprumute la banca.

La ratele absolut camataresti de dobanda la care poate obtine un credit bancar in Romania, finantarea zisa gratis din fondurile europene se transforma de fapt intr-un transfer din seiful public al UE in chimirul bancii din Romania, care este tot una vest-europeana. Hai sa nu ne mai amagim cu asa-zisa accesare de bani gratis de la UE! Al doilea: a facut cineva vreo socoteala cat costa angrenajul de institutii si hartogaraie menit sa puna in miscare fondurile europene, precum si timpul inimaginabil pierdut in conceperea, comunicarea si derularea procedurilor de accesare, cost care cred ca reprezinta cel putin o treime din fondurile europene prevazute potential si, oricum, de cateva ori mai mult decat ajunge sa fie absorbit efectiv din aceste fonduri?! Fara comentarii!

S-ar mai putea totusi spune ceva. Totul porneste de la prosteala ca ar putea exista ceva bani gratis! Asa ceva nu exista in lume! Probabil nici macar in rai! Daramite in UE!

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#fonduri nerambursabile firme vest europene, #fonduri europene firme straine, #fonduri europene romania , #Fonduri nerambursabile