MEF: Beneficiarii de fonduri UE vor trebui sa ofere date despre stadiul de realizare a proiectelor

Marti, 28 Octombrie 2008, ora 12:11
1725 citiri
MEF: Beneficiarii de fonduri UE vor trebui sa ofere date despre stadiul de realizare a proiectelor

Beneficiarii de fonduri nerambursabile ar putea fi obligati, prin lege, sa transmita Comisiei Europene date despre stadiul implementarii proiectelor, iar banii ar putea fi primiti doar de cei care au completat corect documentele, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Economiei si Finantelor. Executivul vrea sa modifice, in acest sens, ordonanta privind gestionarea fondurilor nerambursabile alocate Romaniei de catre Comisia Europeana (CE) si a fondurilor de cofinantare aferente, prin obligarea beneficiarilor sa completeze noile formate standard care atesta stadiul implementarii proiectelor, urmand ca "derularea si finalizarea, fara intarziere, a contractelor sa contribuie la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor nerambursabile in Romania".


"In cazul in care autoritatile de implementare sau beneficiarii nu respecta prevederile, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) isi rezerva dreptul de a transfera fonduri din contributia financiara a Comunitatii Europene sau din contributia publica nationala numai pentru acele proiecte pentru care au fost transmise documentele de raportare intocmite corespunzator", se arata in proiectul publicat pe pagina de internet a ministerului.


In plus, prin proiectul de act normativ se urmareste ca ordonatorul principal de credite sa includa in cheltuielile proprii sumele necesare achitarii catre MEF sau direct Comisiei, precum si cele aferente debitelor sau majorarilor de intarziere, in cazul neachitarii la termen.


Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa gestioneze contributia financiara a Comunitatii Europene.


O alta prevedere se refera la necesitatea introducerii in cheltuielile proprii a banilor pentru acoperirea diferentelor nefavorabile de curs valutar "generate de diferente intre cursul de schimb valabil la data intocmirii titlului de creanta si cursul de schimb utilizat de catre societatea bancara la transformarea sumelor in moneda stabilita in contractul sau acordul de finantare, in cazul recuperarii in alta moneda a debitelor fata de bugetul Comunitatii Europene".


In plus, in bugetele proprii tot la cheltuieli vor trebui trecute si sumele ramase neacoperite in cazul pronuntarii unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, prin care se resping sau sunt admise numai partial pretentiile debitorilor catre bugetul Comunitatii Europene, precum si in cazul instituirii  procedurii insolventei.


"In cazul in care autoritatile de implementare sau beneficiarii nu transmit, la timp sau la calitatea corespunzatoare, documentele de raportare, acestea vor fi responsabile pentru penalizarile pentru intarzierea platilor din cauza lipsei fondurilor UE", potrivit proiectului de lege.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...