Fondurilor SAPARD ar putea fi deblocate

Miercuri, 13 Mai 2009, ora 09:06
1851 citiri
Fondurilor SAPARD ar putea fi deblocate

Comisia Europeana a primit luni din partea autoritatilor romane un raport privind implementarea planului de actiune solicitat pentru deblocarea fondurilor SAPARD inghetate anul trecut ca urmare a unor deficiente in sistemul de plati.

"Comisia a primit luni un raport ce detaliaza implementarea planului de actiune. Alaturi de acest document este si un raport al autoritatii independente de audit. Comisia va analiza acum aceste documente, care sunt partial in limba romana, ceea ce va lua cu siguranta ceva timp", a declarat marti pentru NewsIn Michael Mann, purtator de cuvant CE.

Executivul european a inghetat in iunie 2008 plata fondurilor agricole de preaderare din programul SAPARD din cauza unor deficiente in sistemul de gestiune al platilor. Suma totala pe care ar mai putea-o primi Romania in acest program este 316 milioane de euro, din care 142 de milioane au fost deja solicitate Comisiei pentru rambursare.

In paralel, CE a deblocat marti 115 milioane de euro pentru Bulgaria, din totalul de aproximativ 500 de milioane inghetate anul trecut odata cu publicarea rapoartelor pe justitie.

Recent, un europarlamentar german, Ingeborg Graessle, membra a comisiei PE pentru control bugetar, declara pentru NewsIn ca inghetarea fondurilor pentru Bulgaria, in iulie anul trecut, a fost eficienta, iar guvernul de la Sofia este mult mai constient ca trebuie sa ia masuri impotriva coruptiei si crimei organizate.

Deblocarea partiala a fondurilor pentru Bulgaria intervine in conditiile in care tot mai multe voci solicita monitorizarea sau chiar suspendarea fondurilor pentru Romania, in lipsa unor progrese in reforma justitiei.

Bundestagul, camera inferioara a Parlamentului german, a votat joi un raport privind situatia drepturilor omului in lume la care comisia pentru drepturile omului a introdus un amendament ce solicita sistarea fondurilor UE pentru Romania, constatand lipsuri ale statului de drept.

"Parlamentul Germaniei constata cu ingrijorare deficientele statului de drept ce continua sa existe in Bulgaria si Romania. Bundestagul cere Uniunii Europene sa aplice minimele masuri de sanctiune sub forma inghetarii subventiilor si pentru Romania, asa cum a facut-o in cazul Bulgariei", se arata in amendamentul anexat raportului privind situatia drepturilor omului in lume care a fost votat joi de Bundestag.

Europarlamentarul german Ingeborg Graessle a avut initiativa de a propune Parlamentului European sa ceara Comisiei Europene un raport special privind situatia gestionarii si a cheltuirii fondurilor UE in Romania, "in lumina ultimelor regrese in ceea ce priveste lupta anticoruptie".

"Elanul reformelor in ambele tari este retinut, ca sa spun asa. In Romania insa situatia este foarte ingrijoratoare, pentru ca se inrautateste. Ma astept ca Guvernul sa demonstreze macar putin elan in ce priveste reforma justitiei.

Sunt foarte multumita ca Parlamentul European a votat sa solicite aceste rapoarte speciale privind cheltuirea fondurilor, pentru ca asa putem lucra serios mai departe si putem mentine presiunea pe aceste doua tari, ceea ce este foarte important", a declarat Graessle pentru NewsIn.

"In Romania sunt inghetate acum 142 de milioane de euro fonduri agricole. Iar acest lucru trebuie sa aiba consecinte. Ceea ce a cerut acum Parlamentul este sa ni se prezinte o situatie detaliata si apoi vom decide daca vom formula solicitari in acest sens.

Nu sunt manata de dorinta de a taia fondurile, dar daca nu ne ramane altceva de facut, atunci trebuie luata si aceasta masura", avertizeaza Graessle, europarlamentar din grupul politic PPE-DE.

Raportul special privind gestiunea fondurilor UE in Romania ar putea duce la alte suspendari ale finantarilor UE, daca nu se inregistreaza progrese in lupta anticoruptie si reforma justitiei, a atras atentia europarlamentarul german Ingeborg Graessle.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#actiune, #autoritati, #comisia, #deblocat, #europeana, #fonduri, #plan, #sapard , #Fonduri SAPARD