Investitie culturala. O cetate distrusa de Suleyman Magnificul renaste azi din fonduri europene

Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 16:32
2835 citiri
Investitie culturala. O cetate distrusa de Suleyman Magnificul renaste azi din fonduri europene
Cetatea Severinului, distrusa la 1524 de turci, la ordinul lui Suleyman Magnificul

Investitiile in cultura devin din ce in ce mai mari, in special la nivelul oraselor cu "incarcatura" istorica. Oradea a investit in cetatea din oras. La fel si Alba Iulia. Pe lista s-a mai inscris si Drobeta-Turnu Severin, cu o investitie de 14 milioane de euro in refacerea cetatii distruse de Suleyman Magnificul, personaj la moda acum printre romani, datorita unui serial tv. In aceeasi suma intra si renovarea Palatului Cultural Theordor Costescu, o bijuterie arhitecturala.

Investitiile edilitare in renovarea cetatilor au potential ridicat din doua puncte de vedere:

- dezvoltarea turismului cultural;

- infrumusetarea arhitecturii urbane.

Majoritatea investitiilor sunt facute cu fonduri europene. Este si cazul orasului dunarean Drobeta-Turnu Severin.

Se naste un nou circuit turistic

La 15 noiembrie, in cadrul proiectului de restaurare a Cetatii Severinului si de consolidare si renovare a Palatului Cultural Theodor Costescu, s-au atribuit 1,2 milioane de lei (300.000 de euro). Fondurile sunt obtinute in baza unui proiect finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara5: Dezvoltare durabila si promovarea turismului, Domeniul major de interventie 5.1 - Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural;crearea si modernizarea infrastructurilor conexe.

Palatul Cultural Theodor Costescu

Lucrarile pentru aceasta etapa au fost atribuite, prin contract, catre patru firme, doua locale, CIV Group si Real Construct Mangement, si doua din Capitala, Climal Center si Cella Cosimex.

Edilii orasului vor ca cele doua obiective sa fie integrata intr-un circuit turistic, care s-ar compune din Cetatea Medievala, Castrul Roman, Muzeul Portilor de Fier si Castelul Artelor.

De ce a ordonat Suleyman distrugerea Cetatii Severinului

Productia turceasca "Suleyman Magnificul" pare sa fi fost realizata si in slujba Cetatii Severinului. Notorietatea personajului principal si audienta record de care se bucura poate asigura un aflux de turisti, daca obiectivul istoric este bine marketizat.

Astfel, cei care vor vizitat cetatea vor putea afla fapte reale, petrecute in urma cu aproape 500 de ani, cand Suleyman incerca sa cucereasca Europa. Este si motivul pentru care toti nobilii au refuzat marea demnitate de Ban al Severinului. In 1521 turcii cucereau Belgradul. Orsova a cazut si ea in 1522.

Acest context creeaza o situatie dificila pentru Cetatea Severinului. In lunile mai si iunie 1524, au loc mai multe atacuri otomane care esueaza. Dupa un asediu sistematic, inceput la jumatatea lunii septembrie, turcii, condusi de Suleyman Magnificul si de Ali Beg (un sarb convertit la islam), cuceresc si distrug partial cetatea in luna octombrie. Cucerirea a fost posibila si din cauza garnizoanei extrem de reduse care apara cetatea.

In 1526, din ordinul lui Suleyman Magnificul, turcii incep distrugerea sistematica a Cetatii Severinului, pietrele de rezistenta din ziduri (ceea ce era cioplit si slefuit), fiind recuperate si folosite in constructia si intarirea altor cetati otomane la sud de Dunare.

Suleyman Magnificul

Vor ramane in picioare doar ramasitele catorva ziduri din incinta, urmele fundatiilor celor sase turnuri printre care si un perete de aproximativ 12 metri inaltime din Donjonul impunator al cetatii, un perete gros si inalt de la care intreaga structura ramasa va fi numita de localnici "Turnul lui Sever".

Dupa cucerire si distrugere, Cetatea Severinului (cheia de intrare spre Europa centrala, cum era denumita in acele timpuri) va confirma importanta sa strategica, cand doi ani mai tarziu, tot pe Dunare, la Mohacs, in 1526, Ungaria va fi infranta si va fi transformata in pasalac turcesc.

Dupa distrugerea definitiva a Cetatii Severinului, partile oltene ale Banatului de Severin au ajuns sub stapanirea Banilor craioveni iar Banatul Severinului si-a delimitat hotarele intre Orsova si Faget. Fapte istorice spectaculoase, de acum 500 de ani, cand Suleyman Magnificul ne distrugea cetatea si tot el, acum, peste veacuri, ne poate trimite o armata de turisti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#renovari turism, #investitii Severin, #investitii turism Severin , #Fonduri structurale turism