Romania nu atrage fonduri europene din cauza legislatiei incalcite

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 09:40
1591 citiri
Romania nu atrage fonduri europene din cauza legislatiei incalcite

Ministrul Dezvoltarii Elena Udrea a afirmat ca, dupa discutii avute la Bruxelles, controlul fondurilor europene trebuie sa revina autoritatilor de management din ministere, iar ANRMAP-ul nu trebuie sa mai aiba rol in controlul de dupa derularea procedurilor de achizitii.

Udrea s-a referit la discutia tehnica avuta luni de reprezentantii MDRT cu oficiali europeni, la Bruxelles, in legatura cu deblocarea fondurilor europene.

"A fost o discutie tehnica, la nivel de specialisti, si s-a stabilit ca, de acum incolo, controlul in cazul fondurilor gestionate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, controlul de dupa licitatie se face numai de catre minister. In legislatia noastra de pana acum existau o multime de institutii, ANRMAP (Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice), UCEVAP (Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice), Auditul de la Ministerul Finantelor, care toate aveau pe anumite segmente atribut ii de control", a anuntat ea, spunand ca CE are incredere doar in Agentia de Management Programul Operational Regional.

"Concluzia Bruxelles-ului este ca ANRMAP-ul nu trebuie sa mai intervina in controlul de dupa derularea procedurilor de achizitii", a afirmat Udrea, precizand ca aceasta a fost propunerea Comisiei Europene.

"In cazul celorlalte ministere, celorlalte programe operationale, controlul se va face de catre autoritatile lor de management", a adaugat ea.

Procedura stabilitata cu MDRT va fi aplicata tuturor ministerelor

"Procedura care va fi stabilita acum cu MDRT va fi cea care se va aplica tuturor ministerelor care gestioneaza fonduri europene. Concluzia CE a fost ca in Romania am complicat prea mult legislatia, am adus prea multe institutii sa controleze. De aici tot acest haos care s-a creat. Ei spun asa: "Pe mine nu ma intereseaza inainte de licitatie cum va organizati voi controlul. Pe mine ma intereseaza ca la final raspunde de legalitatea si corectitudinea implementarii fondurilor autoritatea de management care gestioneaza Programul Operational respectiv", a mentionat Udrea.

Ministrul a mai spus ca CE a transmis si ca, in cazul in care se castiga in instanta, cum este cazul CJ Teleorman, dandu-i-se dreptate pe legislatia romaneasca, atunci "statul roman, in astfel de situatie, suporta din bugetul propriu costul corectiei".

"Acum se asteapta ca pana vineri, Guvernul sa isi asume ceea ce s-a stabilit ieri (n.r. luni) in discutiile dintre reprezentantii ministerului pe care il conduc si cei ai DIGI REGIO. Guvernul trebuie sa isi asume oficial sa trimita o scrisoare catre CE in care spune ca isi asuma toate aceste proceduri pe care noi le-am gandit la Minister", a afirmat Udrea.

Ministrul a mai mentionat si ca, in privinta controlarii conflictului de interese, exista un parteneriat cu ANI, care are atributii pe acest palier.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#fonduri europene ministerul turismului, #control fonduri europene, #program operational regional , #Fonduri structurale turism