Proiectele finantate prin PES vor acoperi 500.000 de hectare, pana la finele anului

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 10:30
1591 citiri
Proiectele finantate prin PES vor acoperi 500.000 de hectare, pana la finele anului

Suprafata acoperita de proiectele incluse in schemele de Plati pentru Serviciile de Mediu (PES), dezvoltate in Romania si Bulgaria, va ajunge, pana la finele anului, la 500.000 de hectare, potrivit estimarilor WWF Romania.

Astfel, prima schema pentru plata serviciilor de mediu, intitulata "Promovarea Platilor pentru Servicii de Mediu si a schemelor de finantare sustenabila pentru Bazinul Dunarii", elaborata de WWF si-a demonstrat functionalitatea platilor pentru serviciile de mediu in bazinul Dunarii, cu aplicabilitate si in alte bazine hidrografice internationale.

Proiectul integreaza aceasta noua abordare in Planul de Gestionare a Bazinului Dunarii (Danube River Basin Management Plan) si faciliteaza schimbul de experiente cu alte tari din bazinul Dunarii, in special cu Serbia si Ucraina, dar si din alte bazine mari si cu comunitatea internationala.

Proiectul, prezentat in cadrul seminarului, este implementat atat in Romania, in zona Maramures si in cadrul fermei piscicole de la Ciocanesti, dar si in Bulgaria, in Parcurile Naturale Persina si Rusenski Lom.

Conform datelor, in Maramures, serviciile pe care se concentreaza sunt cele culturale/de recreere (posibilitatile de petrecere a timpului intr-o zona cu patrimoniu natural si cultural special si valoros) si cele de reglare (sechestrarea si stocarea carbonului), care sunt asigurate de cele sapte arii protejate din zona si de terenurile mozaicate de inalta valoare naturala.

Pe de alta parte, in Bulgaria, echipa de proiect dezvolta o perspectiva ecoturistica similara celei din Maramures, in cazul Parcului Natural Rusenski Lom; in ceea ce priveste Parcul Natural Persina, se mizeaza pe capacitatea zonei umede de a asigura materia prima (biomasa) pentru productia de combustibili naturali, precum peletii, fondurile stranse din vanzarea acestei biomase fiind utilizate pentru gestionarea responsabila/refacerea zonei.

Proiectul PES (Payment for Environmental Services - Plati pentru serviciile de mediu) este implementat in Romania si Bulgaria de catre WWF Programul Dunare-Carpati cu ajutorul financiar al Fondului GEF prin UNEP si al Comisiei Europene. Valoarea totala a proiectului este de 2.314.049 dolari, iar parteneri sunt Agentia Nationala de Protectia Mediului (ANPM) si Administratia Nationala 'Apele Romane' (ANAR).

La ora actuala, exista trei zone-pilot selectate in Romania pentru implementarea schemelor PES: una in Maramures si doua pe Dunarea Inferioara, in judetul Calarasi. De asemenea, in Bulgaria conceptul este aplicat in doua zone, respectiv la Rusenski Lom, in apropiere de parcul natural Rusenski Lom, de langa orasul Ruse, dar si in Parcul Natural Persina, regiune Ramsar si sit Natura 2000. Ambele posibile zone de proiect se afla in perimetrul Coridorului Verde al Dunarii Inferioare.

Conceptul PES a aparut, la nivel international, la inceputul anilor '90, ca un instrument pentru asigurarea mentinerii calitatii acestor servicii si a ecosistemelor naturale pe care se bazeaza. Platile functioneaza pe sistemul mecanismelor financiare de piata, al contractelor comerciale sau al subventiilor publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#protectia mediului fonduri europene, #finantare PES Romania, #finantare fonduri europene PES , #Fonduri structurale