Orban: Este esential un sistem de management si control extrem de eficient al fondurilor europene

Vineri, 24 August 2012, ora 10:12
2199 citiri
Orban: Este esential un sistem de management si control extrem de eficient al fondurilor europene

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca pentru viitorul exercitiu bugetar 2014-2020 este esential ca Romania sa construiasca un sistem de management si control al fondurilor europene extrem de eficient, cu exigenta si rigurozitate maxima.

"Este esential sa construim un sistem de management si control al fondurilor europene extrem de eficient, in care exigenta si rigurozitatea sa fie maxime", a afirmat ministrul Orban, cu ocazia reuniunii de joi a Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP), potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Europene (MAEur).

Orban: Va fi necesar sa se creeze o structura institutionala adecvata

Orban a evidentiat ca pornind de la experienta acumulata pana in prezent "va fi necesar sa se creeze o structura institutionala adecvata, care sa garanteze atat o reglementare unitara a activitatilor, cat si respectarea acestora".

De asemenea, ministrul Orban a pledat din nou pentru cresterea capacitatii administrative prin selectionarea unor experti cat mai competenti si asigurarea unui sistem de salarizare unitara si motivanta.

Comitetul Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP) s-a reunit joi pentru prima data in formula completa, a discutat unele dintre aspectele majore ale procesului de programare a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020 si a decis calendarul actiunilor sale pana in luna aprilie 2013, mentioneaza sursa citata.

Creat in baza unui memorandum aprobat de guvern la 13 iunie, CIAP este un for consultativ la nivel national, care functioneaza sub coordonarea Ministerului Afacerilor Europene si are un rol important in pregatirea corespunzatoare a Romaniei pentru utilizarea fondurilor nerambursabile care ii vor fi alocate in viitorul exercitiu bugetar al Uniunii Europene 2014-2020.

Din aprilie 2013 vor fi demarate negocierile cu UE pe marginea Acordului si Programele Operationale

Potrivit calendarului activitatilor de programare a perioadei 2014-2020 discutat la reuniunea CIAP de joi si publicat de MAEur, pana in decembrie vor fi elaborate scenariile de programare/stabilire a Programelor Operationale pentru 2014-2020, inclusiv gruparea principalelor obiective tematice si a prioritatilor de interventie nationale in cadrul acestora, urmand ca in ianuarie 2013 acestea sa fie aprobate de Guvern.

Totodata, pana in martie 2013 va trebui elaborat proiectul strategiei pentru Acordul de Parteneriat, iar din aprilie 2013 vor fi demarate negocierile cu UE pe marginea Acordului si Programele Operationale.

CIAP are 12 sectiuni/ comitete consultative, din care 10 sunt comitete tematice (CCT), iar alte doua sunt comitete reprezentative pentru dezvoltarea regionala, respectiv pentru dimensiunea teritoriala.

Atat comitetul interinstitutional, cat si comitetele consultative sunt formate din reprezentanti ai autoritatilor publice centrale, regionale si locale, iar 30% din totalul membrilor lor provin din mediul socio-economic, academic si din domeniul cercetarii stiintifice, precum si din societatea civila.

La 19 iulie 2012, CIAP s-a reunit pentru prima data, in formula restransa, doar cu participarea reprezentantilor principalelor institutii publice membre, in scopul discutarii unor aspecte organizatorice, iar ulterior au fost organizate sedinte ale tuturor comitetelor consultative.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#Orban fonduri europene, #sistem management fonduri europene, #Orban fonduri UE , #Programe fonduri europene