Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Orban: Rambursarile intarzie, Comisia Europeana nu are bani

Orban: Rambursarile intarzie, Comisia Europeana nu are bani


Cererile de rambursare pentru fonduri europene transmise la sfarsitul anului 2012 vor inregistra intarzieri, deoarece Comisia Europeana nu dispune de bani suficienti, potrivit ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban.

"Din cauza modului in care s-a aprobat bugetul UE pentru 2012, cererile care vor fi transmise in luna octombrie, noiembrie si decembrie, nu vor mai putea sa fie onorate in 2012, ci probabil in partea a doua a primului trimestru din 2013", a declarat ministrul.

Orban mentioneaza ca de la sfarsitul anului trecut, CE nu a mai avut suficienti bani in bugetul UE ca sa vireze sumele pe care le-a aprobat pe baza primirii documentelor cererilor de rambursare.

"Rata actuala este de 7,4%, insa daca ne uitam la cifrele existente pe site-ul ministerului, constatam ca rata este mai mica, 6,56%. Exista o intarziere intre momentul aprobarii de catre Comisia Europeana si momentul in care sumele sunt virate in bugetul statelor membre", a explicat ministrul.

El a precizat ca dificultatile in transmiterea acestor bani catre statele membre sunt cauzate si de negocierile pentru viitorul buget UE, pentru perioada 2014-2020, insa sunt vizate masuri care sa asigure coerenta.

Lipsa de coordonare

La nivel local, "lipsa de coordonare, in special de la nivel politic, a acestui proces", a condus la contradictiile si la blocajele existente in domeniul findurilor europene.

"Evoc acordarea prefinantarilor, unde a existat un program care a beneficiat de finantari mari, de 30%, fara conditii. Este vorba despre POSDRU, care a dezechilibrat celelalte programe, a limitat prefinantarile in alte programe", a spus Leonard Orban.

Orban a precizat ca la nivel european si nu numai in Romania, se iau "decizii dure" pentru combaterea acestui tip de probleme. Din aceasta cauza, nu exista vreun stat care sa nu aiba programe operationale suspendate.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1242 ori