Romania ar putea pierde fondurile structurale neutilizate in favoarea Greciei

Vineri, 25 Mai 2012, ora 10:56
1550 citiri
Romania ar putea pierde fondurile structurale neutilizate in favoarea Greciei

Ajutorul imediat oferit Greciei in contextul alegerilor din 17 iunie este unul dintre putinele puncte de consens la Consiliul Informal din 23 mai, comenteaza Deutsche Welle.

"Ne vom asigura ca fonduri structurale europene si alte instrumente vor fi mobilizate pentru ca Grecia sa fie reasezata pe drumul cresterii economice si a crearii de noi locuri de munca", a anuntat dupa reuniune presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

La randul sau, presedintele francez, Francois Hollande, a pledat pentru mobilizarea cit mai urgenta a acestor fonduri, in asa fel incit sa se dea un semnal puternic de incredere alegatorilor greci.

Liderii europeni spera, in acest fel, sa-i determine pe greci sa voteze in 17 iunie cu acele partide care sustin masurile de austeritate si care ar face posibila mentinerea tarii in zona euro. Aceste fonduri nu sunt insa altceva decat fondurile structurale (gratuite) ramase neutilizate si care, potrivit Comisiei Europene ar reprezenta, pentru perioada care se incheie in 2014, 80 de miliarde de euro, noteaza Deutsche Welle.

O parte insemnata a acestor sume de bani ar reveni teoretic Romaniei, care nu a reusit sa utilizeze decat foarte putin. In plus, multe din fondurile deja utilizate sunt grevate de suspiciuni sau chiar fraude dovedite de organismele specializate. In aceste conditii Romania are mari dificultati in a pleda pentru reportarea fondurilor neutilizate pentru perioadele urmatoare.

Evident, Romania risca sa piarda definitiv sume importante din fondurile europene gratuite care ar putea fi alocate, in conditiile crizei actuale, Greciei in prima istanta sau poate si Spaniei, mai scrie DW.

In acest context, presedintele Traian Basescu a propus liderilor Uniunii Europene sa analizeze posibilitatea extinderii termenului de utilizare a banilor din bugetul 2007-2013 de la doi ani la trei ani.

Basescu a explicat ca finantarea cresterii economice este legata de capacitatea redusa de absorbtie a fondurilor europene, in special a fondurilor structurale.

"Aici am avut urmatoarele propuneri: pentru a diminua riscul ca Romania sa nu cheltuiasca toata suma alocata pe fondurile structurale, am propus CE si Consiliului sa analizam in perioada urmatoare posibilitatea extinderii termenului de utilizare a banilor din bugetul 2007-2013 cu 3 ani, deci nu pana in 2015, ci pana in 2016, astfel am diminua in mod considerabil ca Romania sa nu utilizeze toti banii si sa ne putem apropia de un procent de suta la suta al alocatiei din bugetul 2007-2013", a anuntat presedintele, la finalul reuniunii informale de la Bruxelles.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#Romania fonduri structurale, #ajutor financiar grecia, #Romania risc pierdere fonduri structurale, #fonduri structurale grecia , #Programe fonduri europene