Studiu: Banii UE prin POSDRU nu reduc efectele crizei

Marti, 28 Februarie 2012, ora 20:12
2308 citiri
Studiu: Banii UE prin POSDRU nu reduc efectele crizei

Rezultatele teoretic pozitive ale fondurilor structurale pentru resurse umane (POSDRU) nu se vad la scara macroeconomica, nu amelioreaza situatia pe piata muncii, nici nu contrabalanseaza efectele negative ale crizei economice, fiind nevoie de optimizarea cererii cu oferta, potrivit unui studiu BNS.

In ceea ce priveste impactul POSDRU intre 2008 si 2011, studiul Blocului National Sindical (BNS) cu titlul "Mobilitatea fortei de munca" releva ca nu se observa nicio imbunatatire semnificativa a vreunui indicator de mobilitate.

Presedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat, marti, ca s-au accentuat aspectele negative precum existenta mai multor someri care nu reintra in piata muncii si o probabilitate mai mare pentru un angajat de devina somer.

"Institutiile romanesti nu tin cont de nevoile angajatorilor atunci cand fac programe de recalificare si rezultatul este zero. Trebuie optimizata cererea cu ofera. De aceea este nevoie de o analiza si un diagnostic cat mai corect al pietei muncii din fiecare zona, pentru ca altfel nu stii ce tratament sa aplici", a explicat Costin.

Potrivit BNS, impactul negativ al POSDRU este cauzat de faptul ca axele, directiile si masurile de finantare nu au fost optimizate in raport cu nevoile pietei muncii, dar si de gradul scazut de absorbtie, determinat de procedurile birocratice si alocarea discretionara a resurselor.

Pentru exercitiul financiar urmator, sindicalistii recomanda ca resursele financiare sa fie alocate in mai mare masura pentru sprijinirea reinsertiei somerilor pe piata muncii, reinsertiei pensionarilor cu varsta de munca pe piata muncii, stimularii angajarilor din randul proaspetilor absolventi de liceu sau facultate, facilitarii accesului la studii superioare pentru tinerii din mediul rural, stimularii angajarilor din mediul rural si reducerii gradului de nesiguranta implicat de un loc de munca in agricultura.

"Flexibilizarea pietei muncii vine impotriva dorintei angajatilor. 95 la suta dintre persoanele care lucreaza cu program de lucru temporar nu isi doresc acest program, si 58 la suta dintre persoanele care lucreaza cu program de lucru partial nu isi doresc acest program.

Barbatii cu studii medii, din mediul urban, sunt cei mai nemultumiti de programul de lucru partial, in schimb ritmul cel mai mare de crestere al nemultumirii fata de acest program se intalneste la femei", subliniaza Costin.

Securitatea pe piata muncii este mult mai scazuta decat securitatea locului de munca sau securitatea ocuparii.

"In acest context trebuie inteles si procentul urias al persoanelor ocupate care nu cauta un alt loc de munca. Motivul consta in faptul ca gradul de securitate pe piata muncii, in ansamblu, este mult mai mic decat gradul de securitate al fiecarui loc de munca in particular.

O reforma care reduce securitatea locului de munca sau securitatea ocuparii, dar nu creste securitatea pe piata muncii, in ansamblu, este o reforma esuata", a subliniat liderul BNS.

Mobilitatea scazuta pe piata fortei de munca este explicabila prin faptul ca piata fortei de munca nu ofera o tranzitie protejata. Reducerea tuturor formelor de asistenta sociala, impreuna cu flexibilizarea pietei muncii, "canibalizeaza" piata muncii. Flexibilizarea pietei muncii trebuia insotita de mecanisme suplimentare de protectie pe perioada inactivitatii, somajului, sau a ocuparii cu program partial sau temporar, se mai arata in studiu.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#studiu BNS POSDRU, #studiu BNS efecte criza, #BNS bani POSDRU , #Programe fonduri europene