Interviu Leonard Orban: Corectia de 25% pe POSDRU nu va afecta toti beneficiarii

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 15:02
3657 citiri
Interviu Leonard Orban: Corectia de 25% pe POSDRU nu va afecta toti beneficiarii

Romania nu va returna bani Comisiei Europene. Corectiile aplicate programelor operationale vor fi oprite din cererile de rambursare trimise ulterior, iar CE va stabili daca banii vor fi recuperati de la stat sau de la beneficiari, a declarat Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, intr-un interviu pentru Business24.

Comisia Europeana a decis sa aplice corectii financiare definitive pentru cinci programe operationale "din cauza prolemelor majore identificate in efectuarea achizitiilor publice" in perioada 1 ianuarie 2007 - octombrie 2011.

In cazul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), CE a propus o corectie definitiva de 25% pentru sumele decontate in perioada 1 ianuarie 2007-aprilie 2012.

Comisia Europeana propune o corectie de 25% pentru POSDRU. Care este stadiul celorlalte patru programe?

Este sigur ca vor fi aplicate corectii financiare pentru celelalte programe operationale. Va fi negociat nivelul acestor corectii aplicate celor patru programe: transporturi, mediu, regional si competitivitate economica si vizeaza probleme existente in domeniul achizitiilor publice in perioada ianuarie 2007- octombrie 2011.

Sunt aceste corectii suficiente pentru ca Romania sa primeasca in continuare bani de la Uniunea Europeana?

Aceasta este o corectie pentru ceea ce s-a absorbit pana in momentul de fata. Au existat probleme majore in domeniul achizitiilor publice si, mai devreme sau mai tarziu, chestiunea trebuie reglata.

In masura in care sumele care vor fi stabilite vor fi acceptate de autoritatile romane, banii respectivi nu se vor pierde Se vor retrage de pe proiectele respective si vor putea fi utilizati pentru alte proiecte.

Chestiunea de continuare a primirii fondurilor europene tine de modul in care functioneaza sistemele de management si control.

In cazul POSDRU, CE a declansat procedura de presuspendare a programului. Ce inseamana mai exact aceasta procedura?

Se primeste o scrisoare in limba romana in care sunt semnalate problemele existente pe diferite zone din fiecare program. De la momentul primirii acestei scrisori, exista un termen de doua luni in care autoritatile au timp sa rezolve problemele existente. Daca nu, la sfarsitul celor doua luni, programul intra in suspendare.

Cand va incepe Romania sa dea inapoi bani Comisiei Europene si de unde vor veni acesti bani: din bugetul de stat sau vor fi recuperati de la beneficiari?

Procedura este urmatoarea: pana la recuperarea sumei respective, banii vor fi decontati din cererile de rambursare trimise ulterior de partea romana. Apoi, se va face o evaluare a fiecarui proiect finalizat pana in momentul de fata sau in curs de finalizare, realizat in perioada 1 ianuarie 2007-aprilie 2012, in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Si atunci, dupa analizarea fiecarui program, se va hotari in ce masura se vor aplica corectii beneficiarilor sau nu. Este un proces care va dura, dupa parerea mea, cel putin sase luni de zile, pana la clarificarea corectiilor financiare aplicate individual.

Chiar daca partea romana a acceptat corectia de 25%, ea nu se va aplica unitar pentru toti beneficiarii. Va fi o evaluare individuala si in functie de aceasta, se va decide ce se va intampla.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#Leonard Orban fonduri europene, #programe operationale suspendare Orban, #interviu Orban fonduri europene , #Programe operationale