POSDRU: Guvernul aloca 475 de milioane de lei pentru plati restante catre beneficiari

Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 14:02
3174 citiri
POSDRU: Guvernul aloca 475 de milioane de lei pentru plati restante catre beneficiari

Guvernul a decis vineri sa aloce 375 de milioane de lei pentru plati restante catre beneficiarii POSDRU, bani care nu au mai fost livrati de Comisia Europeana pe perioada evaluarii programului, plus 100 de milioane de lei contributia statului roman.

Decizia a fost luata in urma unei intrevederi intre ministrul Finantelor, Florin Georgescu, si secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Europene, Razvan Cotovelea.

In urma acestei intalniri, Ministerul de Finante a anuntat ca va aloca AM POSDRU suma de 375 milioane lei pentru plati restante catre beneficiarii programului de finantare in contul contributiei Uniunii Europene si aproximativ 100 de milioane lei pentru contributia statului roman, potrivit Newsin.

Aceasta suma va fi de ajuns pentru a acoperi restantele financiare acumulate prin neplata cererilor de rambursare aprobate.

Se estimeaza ca platile pentru cererile de rambursare aprobate vor fi reluate incepand din a doua parte a saptamanii viitoare.

In cadru programului POSDRU, au fost depuse in perioada 2007 - august 2012 un numar de 10.223 proiecte dintre care, doar 2.500 au primit finantare. Platile de la UE catre beneficiari au totalizat 5,04 miliarde de lei.

In prezent, platile pe POSDRU sunt suspendate. Romania a primit pe 7 august o scrisoare de presuspendare a acestui program din partea Comisiei Europene si are la dispozitie doua luni pentru implementarea recomandarilor CE.

Programul POSDRU: CE da Romaniei un nou termen de rezolvare a problemelor

Comisia Europeana a propus o corectie financiara definitiva de 25% pentru POSDRU, din cauza neregulilor descoperite la proiectele de finantare din perioada ianuarie 2007 - noiembrie 2011.

CE a efectuat un audit pe PSODRU vizand intervalul 1 ianuarie 2007 - aprilie 2012, pe baza caruia a stabilit ca sistemul de management si control a functionat necorespunzator.

Miercuri, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat ca saptamana aceasta o noua misiune de audit a Comisiei Europene s-a aflat in Romania si in functie de concluziile acesteia se poate evita suspendarea sau nu a programului POSDRU.

Consultantul pe fonduri europene Dan Barna declara miercuri ca Romania va ajunge la un blocaj financiar deosebit de grav, daca statul nu va rambursa de urgenta peste 200 milioane de euro pe proiectele POSDRU, pentru ca platile sa poata ajunge la zi.

Fonduri UE: Romania intra in blocaj financiar daca nu ramburseaza urgent 200 mil. de euro

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#plati restante beneficiari POSDRU, #Guvern plati beneficiari POSDRU, #plati restante POSDRU, #CE suspendare plati POSDRU , #Programe operationale