Victor Ponta: Fondurile Europene, problema nr.1 a Romaniei

Joi, 23 August 2012, ora 18:16
2043 citiri
Victor Ponta: Fondurile Europene, problema nr.1 a Romaniei

Fondurile europene reprezinta problema numarul unu a Romaniei, a declarat premierul Ponta, in contextul in care Romania ar putea fi somata sa returneze o parte din sumele primite.

"Sunt absolut convins ca Romania a ratat o sansa de a folosi bani europeni", a spus Ponta.

Conform sefului guvernului, auditurile au relevat grave deficiente in modul in care Romania a administrat fondurile europene. "S-ar putea sa ne trezim ca trebuie sa dam inapoi bani", a spus premierul.

Victor Ponta a adaugat ca s-au facut toate eforturile si s-au luat toate masurile pentru programele de la finalul anului trecut. Conform acestuia, s-a intrat pe proceduri legale, dar nu s-a putut salva decat ceea ce s-a facut din noiembrie.

Florin Georgescu: Estimam un curs valutar mediu de 4,45 lei/euro, la finalul anului

Consiliul Fiscal: Absorbtia de fonduri europene, esentiala

Pe langa problemele legale, Romania are grave probleme si cu absorbtia fondurilor europene. Seful Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat pentru Business24, ca a fost surprins de gradul mic de absorbtie.

"Noi am fost destul de sceptici. In opinia noastra, cand s-a facut bugetul anul trecut, am spus ca tinta de absorbtie de aproape 6 miliarde de euro in 2012 este foarte optimista, data fiind experienta pana la momentul respectiv. Nu credeam ca o sa fie chiar atat de slaba absorbtia de fonduri".

Conform lui Ionut Dumitru, rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune este de 18%. La nivelul lunii iunie, dintr-un total planificat de 3,7 miliarde de euro s-au absorbit 713 milioane de euro.

Ionut Dumitru, Consiliul Fiscal: Romania are nevoie de investitii, nu de sali de sport si panselute

In ceea ce priveste fondurile blocate de Comisia Europeana din cauza instabilitatii politice din tara, Dumitru aminteste ca, in unele cazuri, statul a continuat sa faca plati, chiar daca programele erau blocate.

Potrivit oficialului, in iunie, Romania a primit 3 miliarde de lei prin fonduri structurale si de coeziune, dar a facut plati catre beneficiari in valoare de 6,374 de miliarde de lei. Initial, in planificare, Romania ar fi trebuit sa primeasca de la UE 12,5 miliarde de lei si sa faca plati de 11,6 miliarde de lei.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#fonduri europene, #absorbtie fonduri europene, #Victor Ponta fonduri europene , #Programe operationale