Teodorovici: Constructia a 1.500 de scoli este oprita din cauza lipsei de fonduri

Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 08:15
1708 citiri
Teodorovici: Constructia a 1.500 de scoli este oprita din cauza lipsei de fonduri

Ministrul Fondurilor Europene,Eugen Teodorovici, a declarat, joi, la Sibiu, ca 230 de milioane de euro din realocarea financiara de 350 de milioane de euro catre Programul Operational Regional, discutata cu reprezentantii Comisiei Europene, ar urma sa fie destinati finalizarii lucrarilor in scoli, care au fost incepute, dar au fost oprite din lipsa finantarii.

"Scoli, spitale si drumuri judetene. S-a facut si o propunere de sume: 230 de milioane de euro pentru partea de scoli, 87 de milioane de euro catre partea de drumuri judetene si diferenta pentru spitale, 33 de milioane de euro", a precizat Teodorovici.

Intrebat cate proiecte sunt incepute, dar nefinalizate din lipsa finantarii, Teodorovici a precizat ca "doar pe partea de scoli sunt peste 1.500 de proiecte".

"Sunt foarte multe santiere deschise, tocmai asta este si obligatia noastra, sa punem cu precadere aceste sume in aceste zone, unde santierele sunt deschise, contractele nu sunt terminate si unde efectiv, lucrarile se degradeaza si toata lumea pierde daca nu sunt inca finalizate", a mai spus Teodorovici.

Proiecte de peste doua miliarde de euro nici macar nu au fost demarate

De asemenea, intrebat daca cea mai grava situatie din acest punct de vedere se inregistreaza la scoli, ministrul Fondurilor Europene a raspuns: "Si la scoli, dar si la drumurile judetene. Sa nu uitam ca Romania are, din pacate, fata de UE, o treime din media europeana, ca si densitate de drumuri. Deci, este o zona in care noi trebuie sa investim enorm si in urmatoarea perioada.

Cu siguranta, pe urmatorul Program Operational Regional, cel care incepe din 2014, o mare parte dintre sumele pe care acest Program Operational le va avea alocate, se vor duce catre aceste zone. Asa cum am spus, drumuri judetene, partea de scoli, de spitale, efectiv, ceea ce Romania are nevoie in partea de infrastructura primara".

Ministrul Fondurilor Europene a precizat ca, pe toate cele sapte programe operationale, sunt foarte multe proiecte care, desi au fost aprobate, nici macar nu a fost inceputa implementarea, din lipsa de fonduri, valoarea totala a acestora fiind de peste doua miliarde de euro.

Ministrul Fondurilor Europene declara, in 31 octombrie, la Medias, ca se discuta cu oficialii CE o realocare financiara de 350 de milioane de euro catre Programul Operational Regional pentru finantarea lucrarilor la scoli, spitale si drumuri judetene.

Potrivit acestuia, reprezentantii Comisiei Europene ar trebui sa se pronunte pana la finalul acestui an.

Teodorovici preciza atunci ca s-a decis ca proiectele aprobate in actualul exercitiu bugetar, dar care nu au primit finantare, sa intre deja in implementare urmand sa fie finantate in primul an al exercitiului bugetar 2014-2020.

"Astfel, din primul an, din 2014, deci in urmatorul cadru financiar, sa avem deja absorbtie destul de ridicata. Este o abordare logica si de bun simt", afirma Teodorovici.

El preciza ca, in prezent, gradul de absorbtie a fondurilor europene se ridica la circa 26 la suta, urmand ca, pana la finalul anului, suma totala intrata in Romania, in 2013, sa fie de circa trei miliarde de euro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Ministrul Fondurilor Europene, #Eugen Teodorovici fonduri europene, #fonduri europene scoli , #Proiecte europene