De ce se zbate Romania pentru mai multi bani europeni

Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 09:45
2841 citiri
De ce se zbate Romania pentru mai multi bani europeni

Romania va folosi "toate armele", inclusiv dreptul de veto, in incercarea de a obtine o crestere a finantarilor pentru perioada 2014-2020, a avertizat Victor Ponta. Care este, totusi, miza pentru Romania?

Premierul a calificat ca inacceptabila propunerea presedintelui Consiliului European Herman Van Rompuy de a reduce finantarea catre tarile care nu au atins un nivel de absorbtie de 60%.

Van Rompuy a propus, miercuri, reducerea cu 75 miliarde de euro cheltuielile de un miliard de euro din proiectul de buget pentru perioada 2014-2020.

Herman van Rompuy doreste reducerea cu 29,5 miliarde de euro a cheltuielilor pentru politica de coeziune si cu 25,5 miliarde de euro a ajutoarelor pentru Politica Agricola Comuna.

Premierul Ponta a explicat ca agricultura romanesca are nevoie de fonduri suplimentare, tinand cont ca subventiile acordate fermierilor romani sunt sub nivelul mediei europene. In prezent, fermierii primesc o subventie pe hectar de 170 de euro dintre care 119 euro vin de la UE si 50 de euro de la guvern. Este nivelul maxim permis. Spre deosebire de Romania, un fermier grec primeste o subventie pe hectar in valoare de 650 euro.

Romania vrea buget mai mare pe agricultura

Asadar, o eventuala reducere aplicata tarii noastre va mari si mai mult discrepanta fata de alte state europene.

"Problema este la agricultura, unde aveam programul cel mai eficient, unde absorbtia era cea mai mare, unde intarzierile erau mai mici. Daca avem o reducere de finantari, se simte direct in economie", semnaleaza consultantul pe fonduri europene, Bogdan Dragoi.

Pe de alta parte, fostul secretar de stat in Agricultura, Adrian Radulescu, a explicat ca Romania nu este vizata in mod direct de aceasta scadere. Ba din contra, tara noastra va avea un buget mai mare prin Politica Agricola Comuna (PAC) in perioada 2014-2020, buget deja negociat de catre autoritati.

"Chiar daca scade nivelul subventiilor nu se refera la Romania, se refera la toata Uniunea Europeana. Romania, care a primit cel mai scazut nivel pe subventie, va avea un buget mai mare cu pana la 4 miliarde de euro in 2014-2020, indiferent ce se va intampla. Politica Agricola Comuna s-a negociat si discutat.

Principalii contribuabili la bugetul UE, vorbim de Germania, Franta, nu isi permit sa dea inapoi de la 370-380 de euro la 250 de euro, ca sa luam toti egal. Agricultura este singurul domeniu unde totul este in comun", a explicat Radulescu.

Scaderea Fondurilor de coeziune nu va afecta atat de mult Romania

Un alt capitol la care Romania vrea mai multi bani este cel al fondurilor de coeziune, in contextul in care face parte din cea mai saraca zona din Europa, regiunea de Nord-Est.

Politica de coeziune reprezinta cea mai mare sursa de sprijin financiar privind investitiile in domeniile cresterii economice si locurilor de munca la nivel european, asfel incat toate regiunile sa poata intra in concurenta pe piata interna.

Consultantul pe fonduri europene, Cosmin Dragoi, a explicat ca scaderea finantarilor pentru programul de coeziune nu va avea un impact atat de mare asupra Romaniei, in conditiile in care acest program are, oricum, un nivel scazut de absorbtie.

"Pana acum, absorbtia pe programele de coeziune a fost foarte slaba. Programul in sine a fost defectuos, vorbim aici de POSDRU. Impactul nu ar fi atat de semnificativ. Pe coeziune, tinand cont de gradul de absorbtie si de evolutia de pana acum, reducerea fondurilor este cea mai mica problema dintre cele cu care este amenintata Romania", a explicat Cosmin Dragoi, pentru Business24.

Consultantul a explicat ca motivul pentru care Romania incerca sa obtina mai multi bani de la Uniunea Europeana, desi nu a reusit sa ajunga atraga fondurile disponibile, este speranta ca va fi optimizat sistemul, astfel incat sa creasca gradul de absorbtie.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#fonduri europene romania, #bani europeni Romania, #fonduri europene Agricultura Romania, #fonduri coeziune Romania , #Proiecte fonduri europene