Ecluzele Canalului Dunare-Marea Neagra vor fi modernizate cu 176,4 de milioane de euro

Vineri, 16 August 2013, ora 15:44
6703 citiri
Ecluzele Canalului Dunare-Marea Neagra vor fi modernizate cu 176,4 de milioane de euro

La sediul Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile (CNACN) SA din Agigea s-a semnat, vineri, contractul de proiectare si executie pentru modernizarea echipamentelor si instalatiilor ecluzelor de la Canalul Dunare-Marea Neagra intre beneficiarul proiectului si consortiul castigator al licitatiei.

Directorul general al CNACN, Daniel Georgescu, a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca proiectul urmareste cresterea gradului de functionare si siguranta a ecluzelor, eficientizarea activitatii companiei ca urmare a scaderii costurilor de exploatare, avand in vedere ca echipamentele si instalatiile sunt depasite tehnologic si au durata de viata expirata, fiind construite in perioada 1975-1984, marirea capacitatii de trafic naval pe canalele navigabile si eficientizarea activitatii companiei pe fondul scaderii costurilor de exploatare.

"Durata de realizare a proiectului, in valoare de 180 de milioane de euro, finantat din fonduri europene in proportie de 98%, este de 54 de luni, din care sase luni de proiectare si 48 de luni pentru executie, intreaga antrepriza fiind gestionata de asocierea intre companiile Romenergo SA Bucuresti (lider de asociere), Utilnavorep SA Constanta, DSD Noell GmbH Wurzburg, Argos SA Constanta si UTI Grup SA Bucuresti", a subliniat Georgescu.

De asemenea, directorul general al CNACN a mai declarat ca lucrarile de modernizare a celor trei ecluze duble de pe Canalul Dunare-Marea Neagra, de la Cernavoda, Agigea si Ovidiu, vor fi efectuate etapizat pe cate un fir de tranzitare, fara a fi afectata navigatia.

"Pe parcursul celor 48 de luni de executie a proiectului vor fi confectionate si inlocuite cele sase porti plane din amonte si cele 12 porti pereche buscante, de serviciu, ce deservesc ecluzele din aval, cantitatea totala de tabla debitata si sudata de compania germana DSD Noell depasind 2.100 de tone.

De asemenea, vor fi inlocuite toate echipamentele auxiliare ale ecluzelor, pompele de epuisment (pentru golirea sasului ecluzelor), cele trei grupuri diesel-generatoare de cate 650 KWA, va fi refacut sistemul de iluminare interioara si exterioara a ecluzelor, vor fi renovate camerele tehnologice ale ecluzelor si vor fi inlocuite instalatiile PSI, de alimentare cu energie electrica si TVCI (televiziune cu circuit inchis), de automatizare pentru operarea ecluzelor si de sesizare a prezentei navelor in ecluze. Din pacate, evaluatorul proiectului nu a aprobat si modernizarea rcluzei Navodari, considerand, din datele de exploatare ca nu se justifica realizarea si amortizarea investitiei", a subliniat directorul general, Daniel Georgescu.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#infrastructura romania, #modernizare Canal Dunare Mare, #fonduri europene infrastructura Romania , #Proiecte fonduri europene