Fondurile europene de dezvoltare rurala, pe lista controalelor Comisiei Europene

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 10:07
2147 citiri
Fondurile europene de dezvoltare rurala, pe lista controalelor Comisiei Europene

Comisia Europeana (CE) deruleaza in Romania, pana la mijlocul lunii noiembrie, sapte misiuni de audit pe fondurile europene de dezvoltare rurala, principalul motiv de supracontrol din partea forurilor europene fiind solicitarile mari de plata, considera directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), George Turtoi.

"Intr-o luna si jumatate se deruleaza in Romania sapte misiuni de audit de la Comisia Europeana (CE), iar acest lucru se datoreaza faptului ca am facut cereri pe sume mari de plata din fonduri europene. Romania si Bulgaria sunt tari care pica tot timpul in esantionul de control al CE.

Tarile nou intrate par a fi intr-un sistem concurential, nu de parteneriat, cu statele vechi, care isi folosesc avantajele pentru a-si cheltui proprii bani. Speram ca pana la jumatatea lunii noiembrie vor fi finalizate toate cele sapte misiuni", a declarat directorul general al APDRP, George Turtoi.

Acesta a precizat ca misiunile numeroase de audit ale CE blocheaza de multe ori activitatea agentiei de plati, pentru ca trebuie mobilizati pe teren o serie de angajati din aparatul central al agentiei, dar si expertii din teritoriu.

Seful APDRP s-a aratat nemultumit si de algoritmul de calcul al institutiilor de control din UE, catalogandu-l "putin mai ciudat" deoarece extrapoleaza o problema punctuala la tot programul.

George Turtoi a pus aceasta problema in cadrul reuniunii sefilor de agentii de plati din statele membre, explicand ca exista niste probleme cu modul de calculare a corectiilor

"De exemplu, Curtea Europeana de Conturi (ECA) iti propune corectiile printr-un alt sistem, care iti da valori mult mai mari decat cele calculate de DG Agri.

Expertii europeni nu merg doar la un proiect, ci la 65 de proiecte de pe toate masurile, iar daca sunt probleme punctuale penalitatea este de 10%. In schimb, daca este o problema de sistem iti da corectia maxima de 25%. Si in ultimul timp la orice proiect este o problema de sistem", a adaugat Turtoi.

Potrivit sursei citate, forurile europene nu mai au incredere in avizele date de autoritatile statului, solicitand APDRP sa verifice Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), Ministerul Finantelor Publice (MFP) sau Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#CE misiuni audit fonduri, #CE fonduri europene, #Romania misiuni audit UE, #Romania fonduri UE , #Proiecte fonduri europene