Guvernul a stabilit proiectele prioritare finantate de UE

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 15:27
1399 citiri
Guvernul a stabilit proiectele prioritare finantate de UE

Guvernul a redactat o lista cu 60 proiecte finantate de UE care vor fi urmarite prioritar, majoritatea la un stadiu de executie cu putin peste 0%, desi valoarea totala a acestora depaseste 7 miliarde euro, intentia fiind ca ritmul lucrarilor sa avanseze macar cu 5-10% pana la finele anului viitor.

Lista include proiecte de infrastructura locala, protectie a mediului, termoficare, constructie de autostrazi si drumuri nationale, pentru care contributia financiara a Uniunii Europene reprezinta mai mult de jumatate din total, respectiv 4,7 miliarde euro din valoarea cumulata de 7,3 miliarde euro a lucrarilor.

Majoritatea acestor proiecte, semnate anul trecut sau in primavara acestui an, se afla la un stadiu de executie care depaseste cu putin 0% din total, in timp ce pentru alte proiecte semnate in 2009 sau in 2010 se reuseste cu greu sa fie raportat un nivel de executie peste 1%.

Proiectele semnate in 2008 se afla intr-un stadiu mai avansat de executie, dar nici in acest caz nu este depasit un nivel de 50%.

Toate aceste lucrari trebuie finalizate in intervalul 2012-2015.

Mai mult de jumatate dintre proiectele selectate de Guvern se refera la lucrari de reabilitare si extindere a sistemelor de apa si apa uzata, iar majoritatea dintre acestea, semnate anul trecut sau la inceputul acestui an, se afla inca la un nivel zero al executiei. De asemenea, proiectele se refera la managementul integrat al deseurilor, proiecte in sectorul de termoficare si proiecte de constructie de autostrazi, toate aflandu-se inca la un nivel incipient de executie sau la maxim 50%.

In ultima perioada, atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Emil Boc, au spus in mai multe randuri ca bugetul pentru anul viitor are ca prioritate finantarea proiectelor de investitii, dar si o mai buna structurare a acestora, care sa ajute la iesirea din criza a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#proiecte Romania, #finantare Uniunea Europeana , #Proiecte fonduri europene