Solutia pentru absorbtia fondurilor europene: Proiectele mari

Luni, 19 Martie 2012, ora 14:00
2244 citiri
Solutia pentru absorbtia fondurilor europene: Proiectele mari

Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regionala, aflat in vizita oficiala in Romania, a participat la lucrarile comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbtiei fondurilor europene.

Business 24 va prezinta cele mai importante declaratii de presa ale prim-ministrului Mihai Razvan Ungureanu si ale comisarului Johannes Hahn, la finalul intalnirii oficiale:

Mihai Razvan Ungureanu

"Fondurile structurale si de coeziune reprezinta o prioritate absoluta pentru Romania. Exista si vointa politica, si capacitatea si determinarea pentru a acelera programele operationale si pentru a remedia deficientele constate de UE.

Suntem primii interesati sa absorbim fonduri, sunt bani ieftini daca ii avem si scumpi daca ii pierdem. Mai exista o miza a felului in care vom izbuti sa absorbim fonduri europene, este vorba despre credibilizare, in contextul in care vom discuta despre urmatorul pachet 2014-2020".

Pentru a urgenta ritmul de absorbtie a fondurilor europene, Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca Guvernul este decis sa evite orice intrerupere de plata, in conditiile in care un astfel de incident inseamna dezangajare de fonduri la sfarsitul anului.

"Am discutat despre stadiul implementarii de masuri prioritare pentru majorarea gradului de absorbtie a fondurilor si am propus ca noi sa ne concentram pe simplificarea procedurilor si pe proiectele majore in implementare sau pe cale de a fi implementate. Am discutat despre Strategia Dunarii, un proiect de care suntem legati si in mod politic".

Johannes Hahn

"E important sa repet cat de crucial este acest an cu privire la implementare. Au fost intarzieri, a existat un progres semnificativ in anumite programe operationale, dar suntem departe de a ajunge din urma si recupera decalajul. Insa inteleg ca Mihai Razvan Ungureanu este extrem de dedicat in a face toate eforturile".

Potrivit comisarului european, statul ar trebui sa primeasca cereri de rambursare de 80 milioane euro saptamanal pe tot parcursul anului pentru a recupera timpul pierdut, insa premisele raman pozitive.

"Am cerut sa se accelereze valoarea proiectelor si am hotarat impreuna cu colegii derularea a doua investitii majore in industria transporturilor: modernizarea tronsonului Brasov-Simeria, ceea ce inseamna 70 de km de cale ferata si implica fonduri de 550 milioane euro; modernizarea liniei de granita Curtici, ceea ce implica fonduri de 771 milioane euro".

De asemenea, Hahn a precizat ca in Romania este nevoie de o persoana individuala care sa preia atributiile de simplificare a sistemului, dar si responsabilitatea, astfel incat, aceasta persoana va putea culege laurii, dar va putea sa isi piarda si slujba in cazul unui esec.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Johannes Hahn Ungureanu, #declaratii Johannes Hahn, #absorbtia fondurilor europene 2012 , #Proiecte fonduri europene