CE vrea sa reduca ajutoarele de stat din 2014. Granturile ar veni doar din fonduri structurale

Marti, 26 Martie 2013, ora 15:43
1584 citiri
CE vrea sa reduca ajutoarele de stat din 2014. Granturile ar veni doar din fonduri structurale

Comisia Europeana (CE) vrea sa reduca, din 2014, ajutoarele de stat, propunere respinsa de Romania si alte tari, si sa accepte acordarea de finantari nerambursabile doar prin fondurile structurale, nu si de la buget, sprijinul la nivel national urmand sa fie aplicat in special prin garantii.

"La nivelul autoritatilor publice sunt grupuri de lucru in cadrul carora Romania isi construieste pozitia astfel incat atunci cand se duce la Comisia Europeana impreuna cu restul statelor membre sa afle tot mai mult pozitia agentilor economici de pe piata.

Din modificarile propunse de Comisia Europeana, dupa 2014 scad intensitatile pentru ajutor de stat regional. Noi impreuna cu alte state membre, mai ales cele din ultimele doua valuri care au aderat la Uniunea Europeana, incercam sa mentinem intensitatile la nivelul actual", a declarat marti Mihaela Marinescu, inspector de concurenta la Directia Ajutor de Stat in cadrul Consiliului Concurentei (CC) la conferinta "Mediafax Talks about SMEs" organizata de Mediafax in parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor.

IMM ar urma sa fie printre cele mai afectate de noile reglementari

Ea a indemnat firmele sa transmita pozitiile lor Comisiei Europene pentru a se mentine nivelul actual, intrucat scaderea ajutorului de stat cu 20% ar avea un impact puternic mai ales asupra IMM-urilor, care reprezinta motorul economiei atat in Romania, cat si in celelalte state din Uniunea Europeana.

Un alt aspect evidentiat de Marinescu este acela ca granturile nu vor mai fi acceptate de catre CE ca o forma transparenta decat in cazul fondurilor structurale, iar in rest, mai ales pe partea de dezvoltare regionala, se va pune accent pe fonduri de garantare si garantii.

"Daca vreti granturi, eu zic sa va indreptati atentia catre fonduri structurale, in rest fondurile nationale or sa fie, pentru ca asa ne cere Comisia, inspre garantii", a sfatuit inspectorul CC firmele.

In ceea ce priveste schemele de minimis, Marinescu a aratat ca Romania si alte state membre au solicitat CE ridicarea plafonului de la 200.000 de euro la 500.000 de euro, insa potrivit unor surse din interior acest lucru nu va fi posibil.

Ea a mai precizat ca autoritatile lucreaza impreuna cu Ministerul Fondurilor Europene pentru a lansa schemele de finantare in 2014 si a recomandat firmelor sa trimita semnalele din piata pentru a fi luate in considerare, pentru ca de la "birouri exista o alta imagine".

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#ajutoare stat 2014, #finantari nerambursabile stat, #fonduri europene 2014, #garantii finantari nationale , #Stiri Fonduri europene