Licitatie trucata intr-un proiect Sapard. Directorul unei firme, judecat de DNA

Luni, 17 Decembrie 2012, ora 15:54
2577 citiri
Licitatie trucata intr-un proiect Sapard. Directorul unei firme, judecat de DNA

Directorul unei firme a fost trimis in judecata de procurorii DNA, fiind acuzat de trucarea unei licitatii intr-un proiect finantat din fonduri Sapard privind vanzarea unor echipamente tehnologice pentru o fabrica de preparate din carne din localitatea Magureni, judetul Prahova.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) - Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata a lui Stefan Cristian Mihaescu, director in cadrul unei societati comerciale, pentru participatie improprie la infractiunea de folosire sau prezentare de documente false avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene si participatie improprie la inselaciune in conventii cu consecinte deosebit de grave.

Dosarul va fi judecat de magistratii Tribunalului Dambovita.

Procurorii anticoruptie arata in rechizitoriul trimis instantei ca, la data de 20 septembrie 2005, intre Agentia SAPARD (actuala Agentie de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit) si SC Diavist Product SRL din comuna Filipestii de Padure a fost incheiat un contract de finantare din fonduri Sapard pentru punerea in practica a proiectului intitulat "Investitie noua, fabrica de preparate din carne in comuna Magureni, judetul Prahova".

Dupa derularea procedurilor de achizitii in cadrul acestui proiect, in 6 aprilie 2006, beneficiarul proiectului a incheiat cu o firma germana, reprezentata in Romania de Stefan Cristian Mihaescu, un contract de vanzare-cumparare avand ca obiect achizitionarea de echipamente tehnologice pentru pregatire si procesare carne.

"Pentru atribuirea acestui contract, la licitatie au mai depus oferte, pe langa firma germana, o societatea comerciala controlata de inculpat si o alta societate comerciala din Italia", noteaza procurorii in rechizitoriu.

Anchetatorii au stabilit ca, pentru a putea controla castigarea licitatiei de catre firma germana pe care o reprezenta, toate ofertele au fost puse la dispozitia reprezentantului legal al societatii beneficiare a fondurilor europene de catre Stefan Cristian Mihaescu, care cunostea faptul ca oferta firmei din Italia si scrisoarea de intentie din partea acesteia sunt documente fictive, intrucat respectiva societate nu a avut nicio legatura cu proiectul, iar reprezentantii sai nu au recunoscut participarea la procedura de achizitie.

"Toata documentatia referitoare la procedura de achizitie a fost depusa de reprezentantul firmei beneficiare la Agentia SAPARD - actualul Centru Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 3 Sud Muntenia Targoviste, judetul Dambovita, fara sa cunoasca faptul ca licitatia a fost trucata de inculpat", au precizat procurorii DNA.

In aceasta modalitate, firma beneficiara a proiectului a incasat pe nedrept 1.019.387,65 lei (echivalentul a aproximativ 291.253 de euro), reprezentand fonduri Sapard si fonduri de la bugetul national, suma cu care Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Bucuresti s-a constituit parte civila in cauza.

Potrivit sursei citate, pentru recuperarea prejudiciului s-a instituit sechestrul asigurator asupra unui imobil apartinand lui Stefan Cristian Mihaescu.

DNA a precizat ca Stefan Cristian Mihaescu a mai fost trimis in judecata pentru fapte similare in doua dosare, in 15 februarie si 10 august 2012.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#trucare licitatie proiect Sapard , #Stiri Fonduri europene