Popa (APDRP):12.500 de tineri s-au stabilit la tara si au inceput afaceri cu fonduri europene

Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 20:57
4419 citiri
Popa (APDRP):12.500 de tineri s-au stabilit la tara si au inceput afaceri cu fonduri europene

Directorul adjunct al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Nicolae Popa, a anuntat, vineri, la Sibiu, ca 12.500 de tineri s-au mutat in zona rurala si au inceput o afacere cu bani europeni, cei mai multi alegand zonele de deal si munte.

Directorul adjunct al APDRP, Nicolae Popa, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca exista foarte multe cereri de la tineri interesati sa se mute in mediul rural si sa dezvolte acolo o afacere cu bani europeni, mai ales in zonele de deal si munte.

"Din ce am constatat noi, exista cereri foarte multe pentru zona montana si zona de deal, acolo unde nu sunt ferme mari. De exemplu, in judetul Alba, in Muntii Apuseni, nu exista niciun abator, nicio fabricuta de lapte. Aici sunt tineri. Un lucru foarte important pe care l-am vazut acum si, pentru prima data o sa-l practicam in programul nostru 2014-2020, se vor da bani de la UE pentru lanturi de magazine. Lanturi scurte de magazine, in asa fel ca sa scurtam drumul de la producator la consumator, iar acele produse traditionale, specifice zonei, sa ajunga cat mai repede la consumator", a declarat Nicolae Popa.

Potrivit acestuia, "micul producator sau micul fermier nu va ajunge niciodata la marile retailuri sau nu va avea posibilitatea financiara sa ajunga la marile retailuri", iar "lumea s-a plans de treaba asta, ca nu poate sa isi creeze o retea de magazine ca sa-si vanda propriile produse".

Popa a precizat ca, in Romania, pana in prezent, toate fabricile de prelucrare a laptelui si carnii, cu fonduri UE, s-au facut numai in zona urbana, nimeni nu s-a orientat catre zona de munte, desi cei care investesc la munte pot beneficia de 70 la suta suma nerambursabila.

"Toate capacitatile de productie, de prelucrare a carnii si a prelucrare a laptelui s-au concentrat numai pe zona urbana. Nu s-a realizat nimic in zona montana, absolut nimic. Si, pentru a incuraja tinerii si pe cei care vor sa faca capacitati de productie pe procesare in zona montana, asiguram aceasta crestere de 20 la suta a sumei nerambursabile. De pilda, cei care sunt cu fermele mici si vor sa acceseze si un fond pe Masura 1.2.1. sau sa-si faca un abator sau o fabrica de lapte pe masura 1.2.3. primesc nu 50 la suta suma rambursabila, ci 70 la suta", a completat directorul adjunct al APDRP.

Intrebat cati tineri au reusit sa se stabileasca la tara si sa isi inceapa pana acum o afacere cu bani europeni, Nicolae Popa a rapuns: "12.500 de tineri au beneficiat de treaba aceasta, au ramas in asteptare inca 13.000, nu am mai avut bani".

Popa a afirmat ca acei 13.000 de tineri care au reusit sa faca proiecte bune, dar nu au mai primit bani de la UE vor fi nevoiti sa faca din nou proiecte, cu speranta ca vor primii bani incepand din 2014.

Popa a precizat ca, daca anul acesta APDRP a avut 380 de milioane de euro pentru tinerii care se instaleaza la tara, in 2014 vor fi 612 milioane de euro, "ceea ce inseamna ca un tanar care se muta la tara si incepe o afacere cu bani europeni are sansa sa primeasca mai multi bani: in loc de maxim 40.000 de euro, de la anul poate primi 60.000 de euro".

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#agricultura investitii, #fonduri europene , #Stiri Fonduri europene