Romania risca inghetarea fondurilor europene

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 13:06
2887 citiri
Romania risca inghetarea fondurilor europene

Parlamentul European a aprobat, astazi, o rezolutie potrivit careia Comisia Europeana trebuie sa creeze un sistem de monitorizare a tuturor statelor membre privind respectarea valorilor UE si a criteriilor de accedere in UE. Rezolutia a fost votata de 31 de membri, in timp ce alte 18 au fost contra si a analizat respectarea drepturilor fundamentale in UE in 2012, dupa cum se arata intr-un material publicat de Comisia de Libertati Civile din Parlamentul European, intrat in posesia caleaeuropeana.ro.

"Este timpul ca UE sa puna in practica mecanisme care sa asigure corecta aplicare a valorilor europene si a criteriilor de la Copenhaga, care sa ramana valide si dupa intrarea in UE. Instrumente de monitorizare si sanctionare trebuie sa fie create in acest sens, implicand institutii ale UE, statelor membre si corpuri de experti precum Agentia pentru Drepturi Fundamentale si Consiliul Europei", a declarat raportorul Louis Michelle, membrul belgian al grupului ALDE(liberali).

Potrivit noului text al rezolutiei, Comisia Europeana trebuie sa instituie un nou sistem de monitorizare a criteriilor de aderare, cunoscute sub numele de "Criteriile de la Copenhaga", in mod regulat si intr-o maniera obiectiva. Acest nou mecanism Copenhaga va servi pentru a fixa indicatori, recomandari si sanctiuni precum inghetarea fondurilor europene pentru tarile care nu respecta aceste criteria. Acest lucru trebuie facut in mod obiectiv, evitand dublul standard.

Parlamentarii europeni au sugerat modificari ale Tratatului, precum revizuirea Articolului 7 - reguli pentru a determina daca exista un risc serios de a incalca valorile UE intr-un stat membru. Acest lucru ar trebui sa separe termenul de risc de incalcare. Pentru a preveni incalcarea valorilor UE pe termen lung, Parlamentarii europeni cer crearea unei Comisii Copenhaga, formata din experti la nivel inalt specializati in drepturi fundamentale.

Avertismentul lui Traian Basescu

"Romania, daca ar intra in vigoare modificarile la Codul penal si Legea amnistiei si gratierii, ar iesi din criteriile de la Copenhaga, care sunt criteriile politice, ceea ce ar fi extrem de grav. Pentru asa ceva, un Parlament ar trebui dizolvat. Si aici nu trebuie sa mai argumentez, pentru ca am vazut reactia Comisiei Europene si a aliatilor nostri", declarase presedintele Traian Basescu, in decembrie anul trecut.

Romania a primit pana in prezent fonduri europene de aproape 30 de miliarde de euro. Alte 40 de miliarde de euro sunt alocate pentru perioada 2014-2020. Recent, la Bucuresti, trimisul lui Obama, Victoria Nuland, si-a exprimat preocuparea pentru situatia statului de drept. O ingrijorare care a razbatut si din partea mai multor cancelarii occidentale si de la Bruxelles.

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#Romania fonduri europene, #riscuri fonduri europene, #Traian Basesu fonduri europene , #Stiri Fonduri europene