Sectorul IT&C din Romania poate beneficia de finantare UE de peste 850 milioane de euro

Marti, 25 Martie 2014, ora 12:35
3106 citiri
Sectorul IT&C din Romania poate beneficia de finantare UE de peste 850 milioane de euro

Guvernul are obligatia sa incurajeze sectorul IT&C din Romania, iar pentru Agenda Digitala 2020 am propus ministrului Fondurilor Europene ca limita minima de alocare financiara pentru acest segment sa fie de 850 milioane de euro, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala.

"Obligatia Guvernului este sa incurajeze sectorul de specialitate /domeniul societatii informationale, n.r./, sa incercam sa trecem de la productia de masa la productia de unitate, incurajand exportul pe aceste produse. In ceea ce priveste Agenda Digitala 2020, noi suntem in plin proces de finalizare a acestui document programatic si miercuri /26 martie 2014, n.r./ in sedinta de Guvern va avea loc o dezbatere pe marginea urmatorului draft de acord de parteneriat cu UE. Sustinem o alocare financiara pentru Romania in sectorul IT&C. Am propus ministrului Fondurilor Europene ca limita minima sa fie de minimum 850 de milioane de euro, interventie pentru sectorul IT&C din fonduri comunitare, fara co-finantare nationala si fara TVA. Este un nivel minim de raspuns pe care ni-l dorim pentru sector, pentru modernizarea intregului spectru administrativ, economic si nu numai din tara noastra (...)", a spus Cotovelea

Potrivit ministrului, la ora actuala sunt de rezolvat o serie de detalii tehnice pe segmentul Agendei Digitale 2020, iar portofoliul de proiecte trebuie finalizat de catre autoritatile de la Bucuresti.

"Dorim ca exercitiul de programare sa fie finalizat cat mai curand posibil. Vreau sa va spun ca sunt foarte multe detalii tehnice pe care trebuie sa le realizam. De asemenea, trebuie sa pregatim portofoliul pentru marile proiecte care urmeaza a fi finantate din fondurile europene. Asta inseamna analizele sectoriale si dupa aceea sa putem sa le finantam si sa le licitam conform procedurilor europene (...) Sectorul comunicatiilor este cel care dinamizeaza cel mai bine cresterea economica si poate sustine o economie emergenta, cum este cea romaneasca. Este sectorul care, in acest moment, asigura un export deosebit de important. Al doilea palier important tine de securitatea cibernetica. Este un domeniu putin discutat in Romania, dar extrem de discutat la nivel european. Avem responsabilitatea prezentarii acestui pachet legislativ. Suntem intr-o consultare cu parteneri din Uniunea Europeana si nu numai. Avem in plan infiintarea, in saptamanile urmatoare, a unui grup tehnic pe acest palier si sa prezentam Guvernului un plan. Tinem foarte mult la exercitiul de parteneriat prin consultare publica. Sustinem foarte puternic o comisie care sa se ocupe de securitatea cibernetica", a mentionat Razvan Cotovelea.

Comisia Europeana a lansat in martie 2010 strategia Europa 2020 pentru iesirea din criza si pregatirea economiei UE pentru provocarile deceniului urmator. Europa 2020 contureaza o perspectiva care inglobeaza realizarea unui grad inalt de ocupare a fortei de munca, crearea unei economii cu emisii scazute de carbon, productivitate si coeziune sociala, obiective care urmeaza a atinse prin actiuni concrete la nivelul UE si la nivel national.

Agenda Digitala pentru Europa este una dintre cele sapte initiative-pilot ale Strategiei Europa 2020 si are ca scop definirea rolului motor esential pe care utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC) va trebui sa-l joace in realizarea obiectivelor Europei pentru 2020.

Obiectivul acestei Agende este trasarea unui parcurs in scopul de a exploata la maximum potentialul social si economic al TIC, in special al internetului, care reprezinta un suport vital al activitatilor economice si sociale, fie ca e vorba de afaceri, munca, joaca, de a comunica sau a ne exprima liber.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#sector IT Romania, #finantare sector IT, #fonduri europene Romania 2014 , #Stiri Fonduri europene