Teodorovici: POSDRU va fi unul dintre cele mai bune sisteme din Europa

Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 08:40
4344 citiri
Teodorovici: POSDRU va fi unul dintre cele mai bune sisteme din Europa

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a afirmat, joi, la Alba Iulia, ca semnalele pe care le are din partea misiunii de audit din partea Directiei Generale de Munca din Comisia Europeana (CE), prezenta in aceste zile in tara noastra, sunt extrem de bune.

"Astazi chiar se afla in Romania o misiune de audit din partea Directiei Generale de Munca din CE, care auditeaza practic unul din programele operationale, cel de Resurse Umane. Cel putin din semnalele pe care le-am avut pana aseara, de la ceea ce s-a desfasurat in aceasta misiune, lucrurile sunt extrem, extrem de bune. Aprecierile au fost la superlativ", a declarat, intr-o conferinta de presa, Eugen Teodorovici.

Ministrul sustine ca Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) va avea dintre cele mai bune sisteme din Europa, pentru ca, acum, gradul de acuratete al acestuia este aproape de suta la suta.

"Programul Operational de Resurse Umane, care, din pacate, ne-a creat noua ca tara o imagine negativa, va fi unul dintre cele mai bune sisteme din Europa, pentru ca gradul de acuratete, acum, a sistemului este de 99,95%. Este un sistem care, in orice moment, poate spune absolut orice despre ceea ce inseamna proiect pe POSDRU, absolut despre orice persoana implicata in POSDRU, despre fiecare cheltuiala a modului in care s-a facut, care au fost corectiile financiare. Este o imagine fidela a tot ce inseamna aceasta finantare", a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul a opinat ca, pe baza a ceea ce s-a facut pana in prezent si a ceea ce se face in acest an, niciun roman, fie parlamentar, ministru, oameni din administratie sau oameni simpli, nu are voie sa spuna ca obiectivul de suta la suta pe urmatorul cadru financiar nu poate sa fie atins.

"Nu avem voie sa spunem ca vom avea mai putin, atata timp cat noi deja vom atinge anul viitor 80% din actualul cadru financiar, in conditiile in care cinci ani au fost ani practic inexistenti in partea de fonduri europene", a spus demnitarul.

Eugen Teodorovici a apreciat ca lucrurile sunt pozitive. "Romania, din dialogul pe care-l avem mereu cu Bruxelles-ul, este clar ca si-a recapatat pozitia de stat egal cu toate celelalte. Este clar ca astazi pozitia pe care Romania o prezinta si o sustine in fata Bruxelles-ului pe diferite teme in zona de fonduri europene prezinta respect si incredere", a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, catre CE, va fi atins nivelul de cel putin 2,9 miliarde de euro in acest an. "Este minimumul pe care noi trebuie sa-l transpunem in facturi pentru a nu pierde niciun fel de euro alocat Romaniei. Depasim acest nivel. Eu vreau sa depasim ceea ce am facut anul trecut, adica 3,5 miliarde de euro. Ca si sume de intrat in Romania, pana in prezent deja au intrat doua miliarde de euro, iar pana la final de an, mai intra cel putin un miliard de euro. Undeva la 3,3 miliarde de euro vor intra in acest an in Romania, mai mult cu peste 500 de milioane de euro fata de ceea ce a intrat in 2013", a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Acesta a subliniat ca nu este absolut niciun fel de pericol vizavi de ceea ce inseamna trimitere de facturi, primire de sume de la Bruxelles. "Mai mult, cum si primul-ministru a afirmat foarte clar, niciun fel de proiect european (...) nu va suferi in ceea ce inseamna plata de plati. Noi asiguram in mod constant si la timp platile catre beneficiar. (...) Deci, in niciun caz nu vor fi intarzieri la ceea ce inseamna plati catre beneficiari. Din punctul meu de vedere, lucrurile in Romania sunt pe drumul cel bun, spre acel plafon de 80% anul viitor", a declarat Teodorovici.

Ministrul a mai spus ca isi doreste foarte mult ca anul viitor, pana la finalul acestuia, o mare parte din sumele pentru urmatorul cadru financiar sa fie in mare parte contractate, pentru ca e foarte important ca banii acestia sa fie cheltuiti in prima parte a perioadei, nu catre final. "In primii cinci ani, incepand cu acest an, Romania trebuie sa cheltuie mare, mare parte din aceste fonduri, din cele 43 de miliarde de euro, pentru ca numai asa putem sa recuperam decalajele economice intre noi si alte state dezvoltate din Europa de Vest", a conchis Teodorovici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#teodorovici posdru, #Romania fonduri europene , #Stiri Fonduri europene