Teodorovici promite ca, a doua oara, va transmite CE un acord "de buna calitate"

Vineri, 26 Iulie 2013, ora 12:09
1535 citiri
Teodorovici promite ca, a doua oara, va transmite CE un acord "de buna calitate"

Acordul de Parteneriat care urmeaza sa fie trimis la Bruxelles in toamna va fi "un document de buna calitate", a afirmat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, precizand si ca Master Plan-ul pe Transporturi va fi gata "in urmatoarele luni".

"Comisia Europeana este foarte nemultumita de faptul ca astfel de documente ajung in presa. Eu am sugerat Comisiei Europene sa putem sa dam opiniei publice toata corespondenta, adica si cea in care Comisia lauda partea romana, dar oficialii de la Bruxelles nu au fost de acord", sustine ministrul Fondurilor Europene la Digi24.

Eugen Teodorovici a explicat ca proiectul a marcat debutul dialogului cu Comisia Europeana pe acest subiect si ca deja se lucreaza pentru remedierea deficientelor semnalate de la Bruxelles. "Eu nu am niciun fel de temere ca Romania nu va fi gata, in toamna, cu un document de buna calitate", a mai spus Eugen Teodorovici.

Declaratiile vin dupa ce o prima forma a documentului care stabileste modul in care vor fi cheltuiti banii europeni in perioada 2014-2020 a generat, recent, criticile Comisiei Europene, care l-a catalogat "incoerent si fara prioritati clare", astfel incat trebuie refacut pana in septembrie.

Teodorovici s-a referit si la problema lipsei unui master plan pe Transport, din cauza careia oficialii europeni au atras atentia ca exista pericolul ca intregul program cu fonduri europene pentru marile proiecte de infrastructura sa fie blocat.

"Master planul va fi gata in urmatoarele luni de zile, liniile directoare vor fi stabilite, stim ce vom finanta, se doreste un master plan care sa includa intreaga parte a transporturilor din Romania", a declarat Teodorovici.

In ceea ce priveste rata absorbtiei fondurilor europene, care a crescut de la 7,4% in aprilie 2012 la 21% in prezent, ministrul a precizat ca isi mentine obiectivul ca aceasta sa ajunga la 50% la sfarsitul anului.

Comisia Europeana a atentionat Guvernul, potrivit unui document oficial obtinut recent de Mediafax, ca proiectul Acordului de Parteneriat transmis catre Bruxelles, care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020, este incoerent si fara prioritati clare, solicitand ca documentul sa fie refacut "peste vara", pana in luna septembrie.

Avertismentul a fost notat de catre Reprezentanta permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, care i-a atentionat mai departe pe reprezentantii Guvernului de la Bucuresti ca o eventuala respingere a acestui proiect de catre Comisia Europeana, in urma consultarilor inter-servicii care vor avea loc, risca sa conduca la intarzieri in adoptarea viitoarelor programe operationale si in implementarea lor chiar de la inceputul anului viitor, fapt ce ar crea noi probleme in absorbtia fondurilor europene.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#fonduri europene romania, #Acord Parteneriat UE Teodorovici, #plan absorbtie fonduri Transporturi, #cheltuire bani europeni Romania , #Stiri Fonduri europene