Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Teodorovici: Romania a facut multe greseli in aplicarea sistemului fondurilor UE, pana in 2012

Teodorovici: Romania a facut multe greseli in aplicarea sistemului fondurilor UE, pana in 2012


Romania a facut o multime de greseli in punerea in aplicare a fondurilor UE, pana in 2012, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, joi.

'Romania are o experienta diversificata in implementarea fondurilor UE. Pana in 2012, Romania a facut o multime de greseli in punerea in aplicare a fondurilor UE. Incepand cu luna mai 2012, actualul Guvern roman a luat toate masurile necesare pentru a recupera timpul pierdut. Am crescut in mod semnificativ rata de absorbtie - de la 8,5% la sfarsitul lunii aprilie 2012, la aproximativ 37% in prezent. Obiectivul nostru este de a ajunge la rata de absorbtie de 80% in decembrie 2015, la sfarsitul actualei perioade de programare si sunt convins ca acest obiectiv este realist", a spus Teodorovici.

Teodorovici, a inceput o vizita oficiala de trei zile in Croatia

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a inceput joi o vizita oficiala de trei zile in Croatia, la invitatia viceprim-ministrului, ministrului Dezvoltarii Regionale si Fondurilor Europene din Croatia, Branko Grcic.

In cadrul intalnirii, viceprim-ministru Branko Grcic a prezentat progresele inregistrate de Croatia in ultima perioada.

'Acest Guvern a facut un salt urias inainte in utilizarea fondurilor UE, asa cum se poate observa in datele emise de fondurile nationale. In ultimii doi ani am contractat 581 milioane de euro si am atras 306 milioane de euro. In perioada anterioara, 2007 - 2011, suma contractata a fost de 247 milioane de euro, iar cea atrasa de 127 milioane de euro. Obiectivul nostru este de a inlocui finantarea nationala cu granturile, prin implementarea proiectelor la nivel national, regional si local, avand o contributie directa la consolidarea fiscala. Pentru a atinge acest obiectiv avem nevoie de experienta pozitiva din alte state membre ale UE, precum Romania', a declarat oficialul croat.

Pentru perioada de programare 2014 - 2020, Croatia are o alocare financiara de aproximativ 8,5 miliarde de euro. In aceeasi perioada, Romania beneficiaza de fonduri europene in valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune.

In timpul vizitei oficiale in Croatia, ministrul Eugen Teodorovici a avut intalniri bilaterale cu viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltarii Regionale si Fondurilor Europene din Croatia, Branko Grcic, respectiv cu ministrul Afacerilor Maritime, Transporturilor si Infrastructurii, Sinisa Hajdas Doncic.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2993 ori