Teodorovici: Romania trebuie sa cheltuiasca in urmatorii doi ani circa 10 miliarde de euro

Vineri, 28 Februarie 2014, ora 16:18
2835 citiri
Teodorovici: Romania trebuie sa cheltuiasca in urmatorii doi ani circa 10 miliarde de euro

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat vineri la Baia Mare ca Romania trebuie sa cheltuiasca in 2014 si 2015 fonduri europene in valoare totala de circa 10 miliarde de euro, suma ramasa din alocarile financiare ale exercitiului financiar 2007-2013.

"Anul acesta si 2015 sunt doi ani in care trebuie sa cheltuim ce a mai ramas din alocarea pentru actualul cadru financiar, aproximativ 10 miliarde de euro. Anul trecut noi am trimis Comisiei Europene peste 3,5 miliarde de euro - facturi, o suma extraordinar de mare. Anul acesta este cu o tinta mai mare decat ce am avut anul trecut", a precizat Eugen Teodorovici.

El a spus ca perioada 2009-2011 a fost una de stagnare din punct de vedere al absorbtiei fondurilor europene in Romania, nivelul actual fiind de 34%.

"Ar fi fost mult mai bine daca banii europeni, principala sursa de finantare pentru orice stat european astazi, ar fi intrat in Romania mai devreme - 2009, 2010, 2011, perioada in care Romania a stagnat, din pacate. Stiti foarte bine, de la opt si ceva la suta, aproximativ, in mai 2012, azi e 34%, un nivel de absorbtie foarte ridicat fata de trecut, departe de ceea ce ar fi trebui sa fie si de ceea ce ne dorim cu toti sa fie in Romania", a precizat Eugen Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene a subliniat ca 2014 este si anul de inceput al urmatorului cadru financiar european, in care tara noastra are o alocare de 43 de miliarde de euro, bani ce trebuie alocati pentru proiecte care ofera un avantaj competitiv fata de tarile vecine.

"2014 este si anul de inceput al urmatorului cadru financiar, pentru care Romania are alocata o suma de 43 miliarde de euro, suma care pare foarte mare la prima vedere, dar atunci cand discutam de prioritati suma este foarte mica. Asta ne obliga o data in plus sa alocam banii in zonele in care Romania poate sa aiba un avantaj competitiv fata de ce este in zona. Daca vom investi in aceleasi tip de proiecte ca Bulgaria, ca Ungaria sau ca alte state din zona vom crea concurenta doar intre noi si nimic altceva", a conchis Eugen Teodorovici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#fonduri europene, #Eugen Teodorovici, #exercitiu financiar, #bani europeni Romania , #Stiri Fonduri europene