Teodorovici: Romania va avea un model unic in Europa in domeniul fondurilor UE

Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 16:53
2294 citiri

Romania va avea un model unic in Europa in privinta fondurilor europene, iar in acest sens vom aplica principiul 'Primul venit, primul servit', cu reguli foarte stricte, dar in acelasi timp extrem de simple, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

'Acordul de Parteneriat din partea Romaniei a fost aprobat de catre Comisia Europeana pe 6 august, noi fiind al 11-lea stat la nivel european pentru care forul european a aprobat acest document-cadru. Astazi sunt doar 16 state care au aprobate acordurile de parteneriat. Am trimis la Comisie programele operationale pe POSDRU, cele care de fapt definesc clar ce se va finanta in perioada urmatoare. Alocarea financiara directa pentru zona privata este undeva la peste 4 miliarde de euro per total, adica tot ce inseamna finantari prin programul operational regional, capital uman, de dezvoltare rurala. Din aceasta suma, peste 3 miliarde vor merge catre zona de IMM-uri. Obiectivul nostru este de a lansa noile 'call'-uri /apeluri de finantare, n.r./ pentru 2014-2020, cred ca incepand din octombrie, inceput de noiembrie. Romania va avea un model unic in Europa in ceea ce priveste fondurile europene pe zona privata si nu doar atat. Multi vor rade cand vor auzi acest lucru. Vrem sa avem reguli foarte stricte si foarte dure, dar extrem de simple in acelasi timp. Totul va fi online, iar daca solicitantul primeste 80 de puncte se semneaza contractul de finantare, nu stau sa astept finalizarea depunerii de proiecte, dupa aia sa facem evaluare etc.Vom aplica principiul 'Primul venit, primul servit' in cazul finantarii europene pentru urmatorul cadru financiar 2014-2020', a afirmat Teodorovici, potrivit Agerpres.

Programele sociale se vor combina cu cele adresate mediului privat

Potrivit oficialului, in privinta acordarii fondurilor europene, se doreste combinarea programelor operationale de pe partea sociala cu cele de pe privat, in urmatorul exercitiu financiar.

'Vrem sa combinam cele doua programe operationale, respectiv cel din viitorul POSDRU, cel de capital uman, unde avem 4,2 miliarde de euro, cu cel de Competitivitate, unde avem 1,2 miliarde de euro. La fel vom finanta si scolile profesionale inclusiv private, daca piata o cere. In plus, trebuie sa incurajam activitatile din zona rurala pentru care se vor da puncte in plus (...) Sunt de principiul ca statul trebuie sa riste si sa nu transfere riscul pe spatele companiilor private. Sunt pentru a pune cat mai putina presiune pe umerii unui privat pentru daca transfer riscurile acolo cresc si costurile', a mentionat ministrul Fondurilor Europene.

Eugen Teodorovici a participat, miercuri, la conferinta 'Capital Bankers 2014 - Finantari pentru IMM-uri", organizata la Bucuresti.

Comisia Europeana a adoptat, la inceputul lunii august a.c., Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu Romania, documentul care prezinta modul in care vor fi folosite fondurile europene structurale si de investitii in viitoarea perioada de programare.

Forul european a aprobat documentul Romaniei in aproximativ patru luni de la trimiterea oficiala a acestuia, in timp ce Polonia, tara de referinta pentru cei care critica actuala guvernare pe tema fondurilor europene, a obtinut aprobarea Acordului intr-un termen de aproape cinci luni.

In perioada de programare 2014 - 2020, Romania beneficiaza de fonduri europene in valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune.

La nivelul programelor operationale, pentru Programul Operational Infrastructura Mare este alocata suma de 9,41 miliarde euro, pentru Programul Operational Regional suma de 6,7 miliarde euro, Programul Operational Capital Uman fonduri de 4,22 miliarde euro, Programul Operational Competitivitate suma de 1,33 miliarde euro, Programul Operational Capacitate Administrativa, de 0,55 miliarde euro, Programul Operational Asistenta Tehnica, de 0,21 miliarde euro, Plati directe in agricultura, fonduri de 10 miliarde euro, Programul National pentru Dezvoltare Rurala, suma de 8 miliarde euro, Programul Operational Pescuit, suma de 0,17 miliarde euro, Facilitatea 'Connecting Europe', suma de 1,23 miliarde euro, iar pentru programele de cooperare teritoriala alocari de 0,45 miliarde euro.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Eugen Teodorovici ministrul Fondurilor Europene, #model unic fonduri europene , #Stiri Fonduri europene