Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat prelungirea mandatului Franklin Templeton cu doi ani

Sambata, 23 Noiembrie 2013, ora 13:31
1914 citiri
Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat prelungirea mandatului Franklin Templeton cu doi ani

Actionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat de principiu vineri in AGA prelungirea mandatului Franklin Templeton cu doi ani, incepand cu 30 septembrie 2014, la propunerea celui mai mare actionar al Fondului Proprietatea, fondul de hedging Elliott Associates.

Pe ordinea de zi a AGA au fost doua propuneri in ceea ce priveste mandatul Templeton, prelungirea pe o perioada de patru ani si, respectiv, de doi ani.

Elliott Associates a prezentat si doua criterii de performanta pentru Franklin Templeton, a caror neindeplinire ar putea duce la incheierea anticipata a mandatului.

"Vrem sa facem o reevaluare a lor (Franklin Templeton, n.r.) inainte de septembrie 2015, sper sa intruneasca aceaste criterii de performanta si vom fi foarte multumiti, pretul actiunilor va fi mai sus (...) Daca nu o fac, ne pot explica ce s-a intamplat, daca au fost factori externi sau o lipsa de performanta din partea lor, si vom decide. Ne intalnim si votam in 2015. Este cea mai buna metoda de a motiva si stimula Franklin Templeton. Stim ca munca lor este dificila, ii putem ajuta in multe feluri, cu idei diferite pe care le putem da, ii asistam in 23 de procese in care am intervenit ca vocea unui actionar. Dar ne asteptam la performante de la ei si nu vrem sa le dam un mandat de patru ani fara conditii", a declarat Iain Gunn, reprezentat al Elliot.

El a amintit ca a fost o perioada cand pretul actiunilor era in scadere si discount-ul fata de activul net era in crestere, din mai multe motive, unele fiind independente de masurile adoptate de administrator.

"Multe s-au intamplat din cauza unor factori in afara controlului Templeton, procesele, intarzierea programului de rascumparare, au avut o perioada dificila cu reglementatorul. Stim ca lucrurile nu sunt usoare, un portofoliu unde ai particiatii minoritare in companii de stat. Totusi, credem ca sunt lucruri care se pot face pentru a reduce discount-ul mai repede decat s-a intamplat pana in acest an. Suntem incurajati de ceea ce au facut Greg (managerul FP, Greg Konieczny, n.r.) si echipa in ulimele luni, credem ca a fost masurat ca un succes mare, si asta s-a vazut in pretul actiunilor. Suntem incantati de ce ati facut in ultimele luni (vorbind catre reprezentantii Templeton, n.r). Hai sa mai facem la fel si sa vedem unde suntem peste doi ani. Dar nu poti avea patru ani, pentru ca nu vrem sa ne intoarcem in perioada de scadere" a mai spus Gunn.

Decizia fost adoptata cu 72% din voturile exprimate.

"Acum noul contract de administrare urmeaza sa fie negociat intre noi si Comitetul Reprezentantilor. La AGA de anul viitor acesta va trebui aprobat cu toate detaliile, comisioane, criterii de performanta (...) Toti actionarii care au vorbit si-au exprimat sustinerea. Bineinteles ca totdeauna exista o diferenta de opinii, daca e mai bine un mandat mai scurt sau mai lung, dar adevarul este ca nu au fost idei ca <>, a fost invers, o sustinere foarte puternica", a declarat managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, intr-o conferinta de presa dupa AGA.

Elliott a propus introducerea unui comision suplimentar pe care Franklin Templeton sa il incaseze din banii distributi actionarilor, prin rascumparari de actiuni, reducerea capitalului social si virarea sumelor respective catre actionari.

Elliott vrea ca discountul intre pretul actiunilor FP la bursa si activul net pe actiune sa fie de cel mult 15% in maxim doua treimi din sedintele de tranzactionare in perioada 1 octombrie 2014 - 30 iunie 2015. Totodata, activul net ajustat la data de 30 iunie 2015 trebuie sa fie mai mare decat la data de 30 septembrie 2013.

"VUAN (valoarea unitara a activului net - n.r.) ajustata va fi calculata ca: VAN calculata conform prevederilor legale in vigoare plus orice restituiri catre actionari in urma reducerilor capitalului social in perioada 11 octombrie 2013 - 30 iunie 2015 plus orice onorariu variabil platit lui Franklin Templeton (...) toate impartite la numarul de actiuni platite la data de 30 iunie 2015 minus numarul de actiuni rascumparate (si neanulate) de societate", a propus Elliott.

In prezent, actiunile Fondului Proprietatea sunt tranzactionate la o diferenta de aproximativ 30% fata de activul net pe actiune.

Astfel, administratorul ar trebui sa vanda din participatii pentru a sustine programe de rascumparare de actiuni pentru a reduce diferenta dintre pretul actiunilor in piata si activul net, precum si pentru distribuirea banilor catre actionari.

Vanzarea de active si distribuirea banilor catre actionari a mai fost solicitata de Elliott si in aprilie 2012, insa decizia nu a fost avizata de fosta Comisie Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), ale carei atributii au fost preluate in acest an de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Pana cel tarziu in 15 iulie 2015, Franklin Templeton trebuie sa prezinte rezultatele activitatii sale, iar daca criteriile de performanta nu au fost atinse, trebuie convocata o AGA in luna septembrie 2015 pentru revocarea anticipata a mandatului, potrivit propunerii Elliott.

Mandatul Franklin Templeton va fi considerat respins si Comitetul Reprezentantilor va incepe selectia unui nou administrator daca Franklin Templeton nu accepta aceste criterii de performanta si nu ajunge la un acord cu comitetul inaintea convocarii viitoarei AGA anuale, sau urmatoarea AGA anuala respinge ori nu aproba modificarile contractului de administrare, sau contractul nu este incheiat pana la data de 15 iulie 2014.

Franklin Templeton a recomandat actionarilor sa nu voteze propunerea Elliott si a explicat ca indeplinirea acestor obiective nu tine doar de administrator, ci depinde in mare masura de factori externi.

Actionarii au decis tot vineri, intr-o AGA extraordinara, modificarea statutului Fondului Proprietatea prin scurtarea mandatului administratorului, de la patru ani, in prezent, la doi ani.

Comitetul Reprezentantilor a recomandat actionarilor Fondului Proprietatea sa prelungeasca mandatul Franklin Templeton, fara sa precizeze si o perioada de timp.

Totodata, reprezentantii Franklin Templeton au mentionat ca administratorul vrea sa isi continue mandatul, considerand ca "detine experienta si aptitudinile castigate deja in ultimii trei ani in vederea promovarii in continuare a intereselor tuturor actionarilor Fondului.

In cadrul AGA, actionarii au aprobat si bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul viitor. Fondul a bugetat pentru 2014 un profit net de 556 milioane de lei, cu 10,7% peste castigul estimat pentru acest an, care a fost revizuit in scadere, la 502,25 milioane lei.

Fondul a bugetat venituri totale de 631,91 milioane lei pentru anul viitor, cu 6,1% mai reduse fata de cele estimate pentru acest an.

Veniturile din dividende ar urma sa insumeze 619,91 milioane lei, similare celor inregistrate pentru 2013, insa veniturile din dobanzi sunt prevazute la 12,14 milioane lei, de 2,9 ori mai mici fata de cele bugetate pentru acest an, de 36,03 milioane lei.

Totodata, bugetul prevede pentru anul viitor cheltuieli din activitatea curenta de 75,89 milioane lei, de 2,2 ori mai reduse fata de cele estimate pentru acest an, de 170,78 milioane lei. O pondere importanta din cheltuielile din acest an este reprezentata de pierderi din vanzarea participatiilor, in suma de 71,1 milioane lei.

Reprezentantii Franklin Templeton au mentionat ca valoarea actiunilor FP a ajuns aproape 1 leu, daca sunt luate in calcul pretul de la bursa si dividendele acordate de FP de cand Franklin Templeton a preluat administrarea Fondului.

"Cand am inceput sa administram Fondul, imi amintesc ca multi oameni erau suparati ca au primit actiunile, care statul spunea ca valoreaza 1 leu, dar au vrut sa le vanda si erau 0,2 lei sau 0,3 lei. Munca noastra este sa reducem aceasta diferenta si sa aducem pretul la 1 leu si cred ca incepem sa avem succes, nu numai cu pretul, ci si cu dividendele pe care le platim (...) Din pacate, cand a fost listat (FP - n.r.) multi actionari au vandut si atunci pretul era foarte scazut. Imi pare rau de acei oameni, pentru ca daca isi pastrau actiunile, ar fi valorat mai mult azi (...) Acum incercam sa reducem acest discount (intre pretul din prezent al actiunilor FP la bursa si activul net pe actiune, de aproximativ 30% - n.r.) si sa aducem mai mult Fondul in atentia publicului (...) Daca adunam dividendele platite pana acum, valoarea ajunge la 1 leu (...) Vestea rea este ca multi actionari persoane fizice au vandut, si imi pare foarte rau pentru asta, pentru ca daca asteptau aveau o valoare mai mare, si investitorii straini destepti au venit si au cumparat, ceea ce este bine pe de o parte, pentru ca impinge pretul in sus, insa este rau in alta privinta pentru ca romanii nu beneficiaza", le-a spus actionarilor in AGA Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group.

El a mentionat ca este suparat ca fondurile Franklin Templeton nu au voie sa cumpere actiuni Fondul Proprietatea, intrucat avocatii lor nu le permit astfel de tranzactii, pentru a fi evitat conflictul de interese.

De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, in ianuarie 2011, investitorii institutionali straini au fost cei mai mari cumparatori de actiuni Fondul Proprietatea, acestia preluand peste 43% din titluri. La finele anului 2010, investitorii institutionali straini aveau aproximativ 14% din actiuni.

La finalul lunii octombrie, investitorii institutionali straini detineau 57,57% din toate actiunile FP, iar actionarii persoane fizice romane aveau 21,45% din titluri.

#mandat Franklin Templeton, #actionari fondul proprietatea , #Fondul proprietatea