Actiunile Fondului Proprietatea au revenit la maximul istoric

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 16:40
1525 citiri
Actiunile Fondului Proprietatea au revenit la maximul istoric

Bursa de la Bucuresti a crescut usor, cu 0,4%, in prima parte a sedintei de vineri, pentru a patra zi consecutiv, intr-o piata unde investitorii si-au orientat atentia spre actiunile Fondului Proprietatea (FP), care au revenit la maximul istoric, de 0,71 lei/titlu.

Piata a fost pe crestere usoara inca din primele minute, insa la fel ca in precedentele sedinte volumele de tranzactionare au fost axate doar pe cateva actiuni.

Daca in primele trei zile din aceasta saptamana investitorii si brokerii au acordat mai multa atentiei subscrierilor pe transa micilor investitori la oferta de la Nuclearelectrica, interesul a fost indreptat vineri mai mult catre actiunile Fondului Proprietatea, care s-au intors la maximului istoric atins pe 16 august.

Incepand din ultima saptamana a lunii august si pana la finalul saptamanii trecute, pretul actiunilor FP a scazut pana aproape de 0,67 lei, insa de luni a reintrat pe crestere, indreptandu-se din nou catre nivelul maxim atins in luna august.

In prima parte a sedintei de vineri, pretul a urcat pentru cateva momente la maximul istoric de 0,71 lei. Cotatia, atinsa in jurul orei 12:45, este cu 1,57% peste inchiderea de joi. La scurt timp dupa ora 13:00, titlurile Fondului erau cotate la 0,7095 lei, pret cu 1,5% peste ziua precedenta.

Evolutia de vineri a venit pe un rulaj de aproape 5,1 milioane lei cu actiunile Fondului Proprietatea.

In prima parte a sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a crescut cu 0,45%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,26%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 0,83%.

Indicele BET-XT a crescut cu 0,42%, in timp ce indicele BET-BK s-a plasat cu numai 0,1% peste nivelul de joi.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Cresterea indicelui BET-BK a fost incetinita de actiunile Erste, care au scazut cu 3,94%, urmand indeaproape directia de pe piata de la Viena. Market makerii pentru actiunile Erste au dus cotatia de la BVB la un nivel apropiat de cel de la Viena inca din primele minute, astfel incat preturile sa fie cat mai apropiate pe cele doua piete.

Investitorii de la BVB au tranzactionat in total actiuni de 9,8 milioane lei (2,2 milioane euro), suma cu 22% sub cea din prima parte a sedintei precedente, de 12,6 milioane lei (2,8 milioane euro). Mai mult de jumatate din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea, de aproape 5,1 milioane lei.

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,2%, in asteptarea datelor privind comertul retail din SUA si concluziilor discutiilor dintre Washington si Moscova privind Siria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiuni Fond Proprietatea, #oferta Nuclearelectrica Fond Proprietatea, #investitori fond proprietatea , #Fondul proprietatea