Fondul Proprietatea ar putea da in judecata Ministerul Finantelor

Luni, 23 Martie 2009, ora 16:16
1813 citiri
Fondul Proprietatea ar putea da in judecata Ministerul Finantelor

Fondul Proprietatea ar putea da in judecata Ministerul Finantelor Publice (MFP) pentru a recupera de la stat 560 milioane lei, care reprezinta valoarea capitalului social subscris si nevarsat de catre minister, au declarat luni, pentru NewsIn, surse apropiate Fondului.

 

 

"O alta posibila reglare a capitalului subscris si varsat este ca MFP sa emita o Ordonanta de Urgenta prin care sa anuleze actiunile detinute de stat in contul celor 560 milioane lei", au mai spus sursele, pentru NewsIn. 

Ministerul Finantelor detine in prezent 68,28% din actiunile Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea vrea sa acorde, potrivit conducerii Fondului, dividende in valoare de 2 bani (0,02 lei) pe titlu din profitul aferent anului 2008, valoare tripla fata de dividendele platite din profitul pe 2007.

Distribuirea de dividende este conditionata, insa, de acceptul actionarilor de a reduce capitalul social al Fondului si schimbarea politicii contabile, prin adoptarea celei impuse de Ordinul CNVM care prevede ca pierderile din scaderea valorii participatiilor din portofoliu sa fie reflectate in capitalurile proprii si nu in contul de profit si pierdere.

Propunerea Fondului va fi discutata in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor de la sfarsitul lunii aprilie.

Fondul Proprietatea (FP) va propune actionarilor in cadrul Adunarii Generale din aprilie reducerea cu 24% a capitalului social prin scaderea valorii nominale a actiunii pana la 0,76 lei, de la 1 leu, pentru a putea distribui actionarilor dividende din profitul anului trecut.

Scaderea valorii activelor Fondului, in urma deprecierii participatiilor de pe Bursa, face imposibila distribuirea de dividende, in conditiile legii, fara o reducere a capitalului.

Actionariatul Fondului Proprietatea includea, la sfarsitul lunii februarie, 33 de firme care detineau peste 686,3 milioane de actiuni, echivalent cu 4,83% din capitalul social al Fondului. Numarul de actionari persoane private ai Fondului Proprietatea a ajuns in prezent la 2.164, de la 2.068 la inceputul lunii februarie, iar detinerea acestora in capitalul Fondului a crescut cu 1,1 puncte procentuale, pana la 31,72%.

Anul trecut, Fondul Proprietatea a inregistrat un rezultatul brut curent inainte de impozitare de 472,6 milioane lei, cu 12,3% peste nivelul bugetat si cu 191,7% mai mare decat rezultatul din 2007.

Dupa inregistrarea unor ajustari pentru pierderea de valoare a imobilizarilor financiare (provizioane si alte elemente), in valoare neta de 3,89 miliarde lei, Fondul a raportat o pierdere de 3,41 miliarde lei.

#proprietatea, #fond, #minister, #finantele publice, #capital , #Fondul proprietatea