Fondul Proprietatea ar putea da statul in judecata

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 12:58
1689 citiri
Fondul Proprietatea ar putea da statul in judecata

Fondul Proprietatea a somat Ministerul de Finante sa plateasca in totalitate actiunile subscrise, in caz contrar urmand sa inceapa procedurile de actionare in instanta a statului, a declarat miercuri Daniela Lulache, presedintele directoratului Fondului, precizeaza NewsIn.

Somatia Fondului a fost publicata in Monitorul Oficial si intr-un ziar central. In cazul in care Ministerul de Finante nu va plati integral in termen de zece zile cele 532,73 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 1 leu, Fondul va actiona in judecata ministerul, pentru a recupera suma.

Lulache a precizat ca Fondul va mai publica o somatie la 15 zile dupa prima, inaintea actionarii in instanta a statului. Seful FP a precizat ca a avut doua posibilitati: de a scoate la vanzare actiunile subscrise si neplatite de stat sau de a da in judecata ministerul.

Fondul Proprietatea a realizat anul trecut un profit de 467 milioane lei, din care 284,8 milioane lei sunt dividende nerepartizate.

Recent, Mircea Ursache, presedintele consiliului de supraveghere al Fondului Proprietatea, spunea ca actionarii Fondului nu si-au putut primi dividendele aferente anului 2008 deoarece legea interzice repartizarea profiturilor, atat timp cat capitalul nu a fost varsat integral.

Ca urmare, Consiliul de Supraveghere al FP a trimis Comisiei de Buget Finante din Camera Deputatilor o serie de amendamente pentru a reduce valoarea nominala a actiunilor de la 1 la 0,77 lei si pentru a permite repartizarea dividendelor din profitul pe 2008.

Guvernul detine, prin Ministerul Finantelor Publice, controlul Fondului Proprietatea, cu 66% din capital.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din sectorul energetic.

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
#fond, #proprietate, #dividende, #ministerul, #finantelor, #publice, #actiuni , #Fondul proprietatea