Fondul Proprietatea se scufunda odata cu economia

Marti, 15 Mai 2012, ora 13:24
2159 citiri
Fondul Proprietatea se scufunda odata cu economia

Fondul Proprietatea a inregistrat pierderi si in aprilie, a doua luna consecutiv, iar activul net a scazut cu 2,9%. Brokerii spun ca evolutia sa va fi influentata de lichiditatea din piata si de evolutia economiei din zona euro.

Activul net al Fondului Proprietatea (FP) a scazut in aprilie cu 2,94%, la 15,521 miliarde lei (3,53 miliarde euro), iar Fondul a inregistrat pierderi pentru a doua luna consecutiv, de 2,1 milioane lei, astfel ca dupa primele patru luni are un rezultat negativ de 3,6 milioane lei, urmand trendul general al economiei, pentru ca si PIB-ul a scazut cu 1% in primul trimestru.

Consultantul financiar Valentin Ionescu a declarat pentru Business24 ca evolutia negativa a Fondului Proprietatea este generata de rezultatele companiilor din portofoliu si de cea a Bursei de Valori Bucuresti, nu de parcursul economiei romanesti.

Conform specialistilor, valoarea activului net se calculeaza in raport cu rezultatele financiare primul trimestru inregistrate de companiile din portofoliu. Mai apoi se iau in calcul randamentul titlurilor care sunt listate la Bursa, iar la final rezulta valoarea Fondului Proprietatea.

Plata impozitelor si a dividendelor au influenta majora

Consultantul financiar sustine ca evolutia negativa a Fondului pare sa fi fost influentata si de aprobarea bilanturilor pe anul trecut, depuse la sfarsitul primului trimestru din 2012, pentru ca odata cu bilantul s-a achitat impozitul pe profit, dar si plata dividendelor, insemnand bani mai putini la bugetul general.

Daca economia merge prost, nici fondurile de investitii n-au cum sa functioneze mai bine, sustine Valentin Ionescu, care spune ca situatia macroeconomica actuala este potrivnica, insa nici legislatia din domeniul financiar nu permite o transparenta, necesara mai ales companiilor listate la bursa.

"In Romania, nu exista suficienta transparenta pentru a vedea rezultatele financiare ale companiilor, pentru ca o companie poate performa pe o anumita piata, dar poate avea rezultate proaste in Romania", sustine Ionescu.

Lipsa de lichiditate si capital a influentat si evolutia FP

Adrian Manaila, presedintele societatii de brokeraj Eldainvest din Galati, considera ca Fondul Proprietatea este afectat , in mare parte, de factorii care influenteaza toate companiile listate la bursa, adica lipsa de lichiditate si de capital.

Consultantul financiar spera, inaintea listarii Fondului Proprietatea la Bursa, ca actiuniele sa fie mai atractive decat cele ale SIF, prin prisma reducerilor de 20-30% fata de activul net. Insa, spune Manalia, discounturile sunt comparabile intre FP si SIF-uri, fata de activele nete comunicate lunar, iar asta este o problema structurala, de piata.

Manaila sustine ca, in pofida unor randamente destul de bune, de 10-12% din valoarea actiunii, investitorii nu apreciaza prea mult aceste companii.

Consultantul financiar sustine ca Fondul Proprietatea va oferi randamente bune in continuare, chiar daca nu-ti ofera o protectie totala impotriva inflatiei. "Fata de dobanzile practicate de banci, poti sa stai linistit cu actiuni la FP, sa astepti dividendele la sfarsit de an, tinand cont de discountul la activul net".

Presedintele Eldainvest considera ca evolutia FP este mult influentata de cea a economiei mondiale si de cum este vazuta piata financiara romaneasca. "Romania este o piata emergenta, iar Grecia este intr-o situatie delicata, iar pana nu se vor linisti apele acolo, nici pe la noi nu sa vedem vremuri mai bune", sustine Manaila.

Lumea fuge de euro, romanii se refugiaza in moneda unica

El spune ca, pe de-o parte, toata lumea fuge de moneda euro, pentru ca Grecia a pus in pericol moneda unica europeana, iar pe de alta parte, romanii fug de leu si se refugiaza in euro, acesta fiind si unul dintre motivele cresterii cursului de schimb valutar.

"Multi romani cauta un stabilitate financiara si o moneda in care sa se refugieze, iar faptul ca cele mai mari schimburi economice le avem cu UE, moneda euro pare sa fie valuta perfecta", sustine Adrian Manaila.

#fondul proprietatea, #Fondul Proprietatea actiuni bursa, #actionariat bursa, #fondul proprietatea vanzare active , #Fondul proprietatea