Fostul ambasador SUA si directorul Oracle, alesi in Comitetul Reprezentantilor al FP

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 15:20
1552 citiri
Fostul ambasador SUA si directorul Oracle, alesi in Comitetul Reprezentantilor al FP
Sursa foto: Antena3.ro

Actionarii Fondului Proprietatea (FP) i-au ales in Comitetul Reprezentantilor pe fostul ambasador SUA la Bucuresti Mark Gitenstein si pe directorul general al Oracle, Sorin Mindrutescu.

Seful Oracle a candidat pentru nou mandat, iar Gitenstein urmeaza sa preia pozitia ramasa vacanta dupa demisia lui Cristian Busu, fost consilier al lui Emil Boc. Mandatul lui Busu urma sa expire pe 29 septembrie.

Gitenstein a fost propus de fondul de investitii Emerging Markets Country Fund, iar Mindrutescu a fost sustinut de Corin Ioan Trandafir, actionar si avocat al mostenitorilor Malaxa si Ausnit, cei mai mari actionari persoane fizice ai FP.

Gitenstein este avocat de profesie si a fost ambasador al SUA la Bucuresti timp de peste trei ani. El si-a incheiat mandatul in luna decembrie a anului trecut si s-a intors in Statele Unite ale Americii.

Comitetul Reprezentantilor este format din cinci membri, iar ceilalti trei in functie sunt reprezentanti ai celor mai mari actionari ai Fondului Proprietatea. Cel mai mare actionar al FP, Elliottt Associates, este reprezentat de Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, si de Piotr Rymaszewski, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Octava NFI din Polonia.

City of London, al doilea cel mai mare actionar al Fondului, este reprezentat in Comitet de Julian Rupert Francis Healy.

Comitetul Reprezentantilor supravegheaza activitatea administratorului Fondului Proprietatea, compania americana Franklin Templeton.

Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat si solicitarea Franklin Templeton pentru o noua prelungire a mandatului acordat pentru listarea secundara a FP la bursa de la Varsovia, de aceasta data termenul limita fiind stabilit pentru finele anului.

Solicitarea unei noi prelungiri a mandatului pentru listarea pe piata poloneza vine in conditiile in care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare nu a definitivat inca reglementarile care sa permita o conexiune intre Depozitarul Central de la Bucuresti si institutia similara de la Varsovia. Ulterior, reglementarile trebuie aprobate si de Banca Nationala a Romaniei.

Listarea secundara era preconizata pana la finele anului trecut, insa termenul limita a fost prelungit in luna noiembrie pana pe 30 iunie.

O alta decizie AGA vizeaza distribuirea unui dividend brut de 0,0408 lei/actiune din profitul de anul trecut, cu 5,9% peste cel acordat in 2012. Astfel, Fondul va acorda dividende in valoare cumulata de 562,1 milioane lei.

#Mark Gitenstein Fond Proprietatea, #Comitetul Reprezentantilor Fond Proprietatea, #director Oracle Fond Proprietatea, #Sorin Mindrutesc Fond Proprietatea , #Fondul proprietatea