FP o cheama in instanta pe Ioana Sfiraiala pentru intarzierea programului de rascumparare

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 12:58
2101 citiri
FP o cheama in instanta pe Ioana Sfiraiala pentru intarzierea programului de rascumparare

Fondul Proprietatea ii solicita in instanta Ioanei Sfiraiala, actionar minoritar care a chemat Fondul in judecata in aproximativ 80 de dosare, sa plateasca diferenta intre preturile la care s-ar fi derulat programul de rascumparare a actiunilor anul trecut si cele actuale.

"Am comparat pentru inceput doar primele trei zile, dar vom actualiza suma. Am pornit un proces pentru tragerea la raspundere in pricipal pe ideea ca a abuzat de drepturile procesuale si a abuzat si ca actionar minoritar" , au spus joi reprezentatii Templeton in AGA.

Programul de rascumparare a unui pachet de cel mult 8% din actiunile Fondului Proprietatea a fost aprobat de actionari pe 25 aprilie 2012, insa operatiunea nu a putut fi derulata deoarece decizia AGA a fost contestata de Sfiraiala.

La inceputul lunii martie Tribunalul Bucuresti a decis in favoarea Fondului, astfel ca FP a inceput programul de rascumparare pe 12 aprilie.

Actiunile urmeaza sa fie rascumparate pe o perioada de 18 luni, la preturi cuprinse intre 0,2 lei si 1,5 lei. Titlurile rascumparate ar urma sa fie anulate, potrivit deciziei luate in aprilie 2012 de actionari.

In primele trei zile ale programului de rascumparare, Fondul a platit un pret mediu de 0,6642 lei.

Cotatia medie de tranzactionare a actiunilor FP la BVB din ultimul an a fost de 0,5429 lei.

Potrivit prevederilor legale, Fondul poate rascumpara zilnic pana la 25% din volumul mediu zilnic de actiuni tranzactionate pe bursa.

FP este o societate de investitii de tip inchis creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea, detine aproximativ 18% din actiuni. Al doilea actionar institutional al FP este compania de administrare a investitiilor City of London, care are 9,69% din actiunile Fondului.

#procese Fondul Proprietatea, #proces FP Ioana Sfaraiala, #despagubiri Ioana Sfaraiala FP, #rascumparare actiuni Fondul Proprietatea, #contestatie AGA FP Sfaraiala , #Fondul proprietatea