Peste 30 de companii sunt interesate de administrarea Fondului Proprietatea

Joi, 21 Septembrie 2006, ora 01:44
911 citiri

Un numar de 31 de companii au trimis scrisori de intentie pentru a participa la licitatia care va desemna managerul Fondului Proprietatea, decizia privind data organizarii licitatiei urmand sa fie luata dupa ce va fi modificata legea de functionarea fondului, a declarat, miercuri, in cadrul celui de-al V-lea forum dedicat pietei de capital, presedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu.

'Am primit 31 de scrisori de intentie pentru administrarea Fondului Proprietatea de la mari companii financiare internationale', a spus Paunescu. Presedintele Fondului a spus ca deocamdata nu se stie momentul organizarii licitatiei, deoarece reprezentantii fondului asteapta modificarea legii care ii reglementeaza activitatea.

'Am gasit unele probleme de drept si de fapt in ceea ce priveste legea de functionare a Fondului Proprietatea, pe care speram sa le modificam printr-o Ordonanta de Urgenta care sa reglementeze mai bine activitatea nostra', a explicat Alexandru Paunescu.

Modificarile vor viza in principal incadrarea fondului ca organism de plasament colectiv, precum si stabilirea in mod clar a societatilor care nu se mai regasesc in portofoliul institutiei deoarece Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu mai detine participatii la societatile respective.

'De asemenea, trebuie sa stabilim clar societatile aflate in faliment sau in reorganizare pentru a nu se mai regasi in portofoliul nostru, deoarece acest lucru determina scaderea valorii activului net al institutiei', a explicat Paunescu, care a precizat ca listarea Fondului Proprietatea nu este iminenta.

'Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii 247 care ne guverneaza functionarea este in procesul de avizare din partea ministerelor implicate si speram sa intre pe masa de lucru a Guvernului in octombrie. Doar dupa acest moment putem vorbi de selectarea unui administrator, de obtinerea acordului din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si de listarea la bursa', a explicat presedintele Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Fondul Proprietatea are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti, capitalul social fiind in prezent de 3,9 miliarde euro. Fondul va fi listat la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala.

Rompres