Basescu catre Barroso: Vrem realocarea de fonduri catre proiecte cu impact economic

Sambata, 02 Iunie 2012, ora 09:02
1945 citiri
Basescu catre Barroso: Vrem realocarea de fonduri catre proiecte cu impact economic

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit vineri, la Cotroceni, cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu care a discutat despre realocarea fondurilor de la programele operationale mai putin performante catre proiecte cu impact economic, dorind ca accentul sa fie pus pe proiecte de dezvoltare a infrastructurii europene.

In cadrul intrevederii, au fost abordate aspecte privind agenda europeana de crestere, cu referire, intre altele, si la pachetul de recomandari, recent adoptat de Comisia Europeana, privind masurile bugetare si reformele economice nationale menite sa asigure reinscrierea economiei europene pe un curs de crestere sustenabil, informeaza Administratia Prezidentiala.

Traian Basescu a afirmat ca premisa pe care se fondeaza o crestere sustenabila este consolidarea stabilitatii financiare si, mai ales, a finantelor publice. Din acest punct de vedere, presedintele a afirmat ca Romania va continua aplicarea programelor de asistenta cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana si va acorda toata atentia punerii in aplicare a recomandarii specifice de tara care va fi adoptata oficial la nivelul Uniunii la sfarsitul acestei luni.

Seful statului a mai spus si ca politica de coeziune a Uniunii Europene trebuie sa ramana un motor de crestere economica atat in actuala perspectiva bugetara, cat si in cea din perioada 2014 - 2020. Reiterand sprijinul Romaniei pentru propunerea Comisiei Europene privind nivelul de finantare a politicii de coeziune, Traian Basescu a afirmat ca aceasta trebuie sa ramana un instrument eficace pentru recuperarea decalajelor de dezvoltare intre statele membre si intre regiuni.

In ceea ce priveste actualul buget multianual al Uniunii Europene, din perspectiva valorificarii instrumentelor sale pentru ancorarea economiei europene pe cursul de crestere, seful statului a tinut sa mentioneze, inca o data, in cadrul intalnirii cu Jose Manuel Barroso cele doua propuneri principale avansate la Consiliul European informal din data de 23 mai privind generalizarea, pentru actuala perioada de programare a regulii "n+3", de la "n+2", si modificarea, in consecinta, a scadentelor de dezangajare a banilor europeni, precum si propunerea de simplificare a procedurilor pentru realocarea de fonduri europene intre programele operationale.

Dezvoltarea infrastructurii, mai importanta la periferia UE

Traian Basescu a abordat in cadrul intrevederii si subiectul destinatiei fondurilor structurale, aratand ca este important ca, in exercitiul bugetar viitor al Uniunii, sa fie acordata prioritate de la periferie catre centru proiectelor care prevad dezvoltarea infrastructurii europene.

Totodata, seful statului a sustinut in timpul discutiilor o crestere a volumului de finantare care poate fi obtinuta din realocarea unor fonduri de la programele operationale mai putin performante catre proiecte cu impact substantial economic, dar si de alta natura, si a dat ca exemplu proiectele de reabilitare termica a blocurilor de locuinte.

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat ca intreaga constructie a bugetului multianual 2014 - 2020, aflat in negociere, se sprijina pe convingerea ca politica de coeziune si fondurile structurale sunt cruciale, nu numai sub aspectul contributiei esentiale a acestora la atingerea obiectivelor Uniunii, dar si datorita faptului ca asigura stabilitate macroeconomica la nivelul tuturor statelor membre.

Presedintele CE a venit la Bucuresti pentru a participa la conferinta "Prietenii Coeziunii", care a avut loc vineri, la Palatul Parlamentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#realocare fonduri europene, #fonduri dezvoltare infrastructura Europa, #intalnire Basescu Barroso , #Fonduri de investitii Romania