Batalia sexelor se muta in campul investitional: Femeile antreprenor se afirma

Luni, 15 Septembrie 2014, ora 08:45
1654 citiri
Batalia sexelor se muta in campul investitional: Femeile antreprenor se afirma

La mijlocul anului trecut reprezentau 13% din noii investitori din Statele Unite, iar anul acesta trainerii in domeniul antreprenoriatului se bazeaza pe ele pentru a-si creste veniturile. Cu cinci ani in urma insa, toata lumea le prezicea esecul, isi aduca aminte doua dintre femeile de afaceri din San Francisco.

Afacerea initiata de Amy Norman si Stella Ma, programul online de educatie 'Little Passports", ar fi trebuit sa esueze din prima, conform predictiilor date in 2009 de investitorii de sex masculine. Acum, 'Little Passports" are incasari anuale de cinci milioane de dolari, de la un capital de doua milioane de dolari asigurat de un grup de investitori femei, care au speculat mai bine oportunitatea neintrezarita de barbati. Iar firma dezvoltata de cele doua reflecta perfect tendinta inregistrata in ultimii ani, de contestare a suprematiei masculine din zona hi-tech, observa revista Businessweek.

Au prins gustul afacerilor

In ultimul deceniu, pofta femeilor de a se implica in finantarea sau chiar initierea unor afaceri noi in domeniul tehnologiei a crescut pana la a acoperi 20% din piata existenta in acest moment, dupa cum reflecta un studiu recent al Universitatii din New Hampshire. In urma cu un deceniu, numarul investitorilor care purtau pantofi cu toc cui si fusta era sub 20.000. Anul trecut, cifra a ajuns la 58.000 de femei implicate in finantarea unor afaceri noi. Si nu se multumesc doar cu a risca sume de bani pe o idee cu potential. In 23% din cazuri, femeile sunt cele care vin cu aceasta idee.

Golden Seeds, grupul de investitori care a investit in afacerea initiata de Amy Norman si Stella Ma, este format din 300 de investitori, dintre care 72% sunt femei. Directorul fondului de investitii, Jo Ann Corkran, spune ca grupul a pornit axat pe ideea de a investi in afaceri in care au in fruntea firmei o femeie cu rol important in luarea deciziilor.

Plasamentele grupului au atins cifra de 50 de milioane de dolari investita in peste 60 de companii noi. Cat despre asa zisa pozitionare a femeii in zone mai putin riscante, Corkran spune ca este doar un mit. "Femeile sunt la fel de ingrijorate si dispuse sa isi asume riscuri la fel ca oricine altcineva", sustine directorul Golden Seeds.

Femeile ies la vedere

"In spatele fiecarui barbat de succes...". In fine, proverbul universal-popular este atat de cunoscut incat numai are sens sa il continuam. Cert este ca nu are doar un sambure de adevar in el, ci este "fructul" pe de-a-ntregul. Cel putin asa sustine Natalia Oberti Noguera, fondator si director general al Pipeline Fellowship, o firma de training pentru femeile investitor.

Ideea afacerii i-a venit dupa ce a asistat la mai multe intalniri ale unor grupuri de investitori, din postura de singura femeie prezenta la aceste sedinte. "Oamenii astia luau decizii privind acordareasau respingerea unor potentiale investitii argumentand in genul 'Sotia mi-a spus ca ar merita sa bagam banii intr-o astfel de afacere' sau 'Prietena mea nu crede ca domeniul acesta are viitor'. Atinci am realizat ca, de fapt, femeile ar trebuie sa stea la masa discutiilor in cadrul unor astfel de intalniri", povesteste Natalia Oberti Noguera.

Inca un pas pana in prima liga

La nivelul afacerilor riscante, cu capital de miliarde de dolari, femeile reprezinta inca o picatura ratacita intr-un ocean strict masculin. Doar 4% dintre marii parteneri in afacerile cu risc ridicat sunt femei. Dar lucrurile se pot schimba rapid pe masura ce increderea femeilor antreprenor in fortele proprii se intareste pe zi ce trece.

#investitori femei, #femei antreprenor, #domenii strict masculine, #disputa sexe, #fonduri de investitii , #Fonduri de investitii