Ce vor investitorii de la tarile Europei?

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 18:48
2844 citiri
Ce vor investitorii de la tarile Europei?

Fara investitori privati care sa cumpere bondurile statelor europene aflate marginea prapastiei, criza economica este departe de a se sfarsi. De cealalta parte a lumii, americanii sunt in plina febra electorala, gandindu-se mai putin la problemele Vechiului Continent.

In urma cu o saptamana, agentia de rating Standard & Poors a retrogradat noua tari din Europa, printre care Franta, Italia si Spania, potrivit Huffington Post.

Dupa luni de incertitudine, Grecia se apropie de o intelegere cu detinatorii de bonduri, care ar putea sa-si asume o parte din pierderi, ajutand guvernul de la Atena sa ocoleasca un default.

In tot acest context, investitorii sunt cu ochii larg deschisi si nu par a fi deloc multumiti de felul in care decurg lucurile. "Situatia se inrautateste. Ce stimulente mai avem noi, de ce ne-am mai implica?", este modul de gandire al analistilor din piata de capital.

Investitorii, in majoritatea lor covarsitoare, vor ceea ce au vrut mereu: asigurari in privinta investitiilor lor. Vor sa creada ca niciun guvern european nu va intra in default. Unii investitori spun ca BCE ar trebui sa-si asume intru totul rolul de creditor.

"Frica de a pierde moneda euro trebuie scoasa din ecuatie. Avem o banca centrala, la nivel continental, care este creditorul la care bancile ar trebui sa apeleze ca ultima solutie. Totusi, BCE nu vrea sa sustina in niciun fel guvernele", este nemultumirea sefului de strategie macroeconomica a ING Investment Management.

Pe de alta parte, economistul sef al Allianz Global Investors, cu sediul la Frankfurt, da vina pe liderii europeni. "Doar sa tai cheltuielile si sa cresti taxele nu sunt masuri suficiente. Trebuie sa generezi crestere si, pentru a face asta, esti obligat sa implementezi reforme structurale".

Latura politica a intregii probleme nu scapa nici altor analisti din piata. In opinia acestora, Germania ar trebui sa fie dispusa sa investeasca mai mult in contul fondurilor de bailout sau sa lase BCE sa-si faca datoria, daca vrea sa beneficieze, pe termen lung, de existenta unei uniuni monetare.

Din Londra, investitorii privesc problema cu mai mult pragmatism. Analistul principal pe probleme de datorii suverane al Fidelity Investments spune ca sunt putine sanse ca investitorii sa cumpere obligatiuni guvernamentale de proveniente europeana, pentru ca investitorii institutionali au mandat sa investeasca in bonduri cu volatilitate redusa.

Seful Amundi, al treilea cel mai mare fond de gestionare a activelor din Europa, considera ca liderii politici trebuie sa gaseasca un punct de echilibru: sa taie din buget, dar sa si investeasca in proiecte care genereaza crestere economica. "Chiar daca cele doua nu par a fi compatibile, un echlibru trebuie gasit".

Romania, "la petit" de investitori in SUA si Europa

Secretarul de stat in Ministerul de Finante, Bogdan Dragoi, a avut anul acesta la Viena mai multe intalniri cu investitorii, carora le-a prezentat reformele intreprinse de Romania in ultimii ani, ce masuri sunt in continuare in implementare si indicatorii macroeconomici din 2011.

"Au fost intalniri cu multi investitori care s-au aratat foarte intersati de Romania. Am avut chiar doua banci care au venit cu grupuri de investitori clienti gata sa investeasca in Romania", a declarat Bogdan Dragoi.

Potrivit secretarului de stat, majoritatea cumparatorilor de obligatiuni in Europa sunt banci, care se confrunta acum cu presiuni privind noile cerinte de capital, iar interesul pentru astfel de emisiuni este limitat.

Pe de alta parte, in piata din SUA, cumparatorii sunt fonduri mutuale si fonduri de pensii, iar o serie de investitori s-au aratat interesati de Europa Centrala si de Est. De aceea, alegerea Romaniei va fi piata americana.

Acesta a mai precizat ca vor fi organizate anual roadshow-uri de prezentare atat in Europa, cat si in SUA, chiar daca nu se va lansa automat si o emisiune de obligatiuni, pentru a mentine permanent contactul cu investitorii si a face cunoscuta situatia din Romania.

Potrivit strategiei MFP, in 2012 vor fi atrase imprumuturi de pe pietele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

"Romania ar trebui sa se adreseze oricui ar fi interesata sa o mai crediteze pentru ca se pare ca intram intr-o perioada in care Guvernele se vor finanta din ce in ce mai greu. Nu cred ca ar trebui sa ne oprim undeva atata timp cat finantarile respective sunt normale.

Daca e finantare pur financiara, garantata cu riscul de tara, nu vad de ce nu ne-am duce in Japonia, in China sau oriunde", a declarat Florin Dolea pentru Busines24.

In opinia acestuia, dintr-o anumita perspectiva, Romania ar trebui sa se orienteze mai mult spre emitere de obligatiuni in euro si nu in dolari pentru a nu-si asuma riscuri de curs de schimb in conditiile in care tinta aderarii la zona euro ramane 2015.

Presedintele KTD Invest, Iulian Panait declara pentru Business24 ca Romania trebuie sa demonstreze investitorilor ca imaginea nu este identica cu situatia reala. In opinia acestuia, oficialii romani ar trebui sa incerce sa atraga investitori nu numai din SUA ci si din Orientul Mijlociu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitori europa, #bonduri state europene, #investitori romania, #obligatiuni romania, #vizita bogdan dragoi sua, #investitori americani, #temeri investitori straini , #Fonduri de investitii