Grecii vand un resort de lux cu 400 de milioane de euro. Banii vin din Turcia si tarile arabe

Luni, 04 Ianuarie 2016, ora 12:32
5134 citiri
Grecii vand un resort de lux cu 400 de milioane de euro. Banii vin din Turcia si tarile arabe
Foto: Astir Palace

Programul de privatizari impus Greciei de creditorii internationali a adus inca un contract de 400 de milioane de euro, dupa ce oficialii de la Atena au perfectat vanzarea complexului hotelier Astir Palace, din apropierea Capitalei.

Cumparatorii sunt investitorii turci si arabi reprezentati de fondul Jermyn Street Real Estate, iar semnarea contractului va aduce in contul agentiei de privatizare elene 100 de milioane de euro, potrivit Hurriyet Daily News.

Proiect contestat

Negocierile au fost oprite timp de 9 luni, dupa ce Curtea Suprema a blocat dosarul de privatizare al Astir Palace aratand ca planurile de dezvoltare incalca legislatia de mediu din Grecia.

"Reprezentantii Jermyn Street Real Estate au semnat o noua intelegere prin care se obliga sa respecte regulile de dezvoltare speciale impuse proiectului Astir Palace", au precizat oficiali din cadrul Fondului de Dezvoltare al Republicii Elene.

Fondul reprezinta investitori din Turcia, Abu Dhadi, Dubai, Kuweit si alte tari din zona Golfului Persic.

Reprezentantii agentiei au specificat ca intregul procedeu de trecere a activelor in proprietate privata se va intinde pana la jumatate acestui an, pentru a fi siguri ca noul proiect corespunde cerintelor stabilite de instanta de contencios administrativ.

Privatizarea unor active detinute de statul elen a fost un punct cheie in toate cele trei programe de asistenta financiara acordate Greciei in ultimii 5 an, dar de fiecare data rezultatele au fost modeste ca urmare a birocratiei excesive si a lipsei de vointa politica in implementarea acestor masuri.

In prezent, Grecia a reusit sa stranga in contul special al Fondului de Dezvoltare doar 3,5 miliarde de euro fata de cele 50 de miliarde asumate in cadrul ultimului memorandum incheiat cu creditorii din zona euro.

Dupa semnarea contractului de privatizare pentru resortul Astir Palace, suma din cont va creste cu aproximativ 100 de milioane euro, restul reprezentand investitia finantata de Banca Nationala a Greciei, cea mai mare institutie privata de credit din tara.

#privatizare statiune lux Grecia, #fond investitii arab, #venituri privatizare grecia , #Fonduri de investitii