Managerii de fonduri de actiuni au inregistrat cele mai slabe performante din ultimele decenii

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 16:51
2506 citiri
Managerii de fonduri de actiuni au inregistrat cele mai slabe performante din ultimele decenii

Rabdarea investitorilor este pusa la grea incercare de managerii fondurilor de actiuni, care au reusit sa doboare toate recordurile negative ale veniturilor din investitii din ultimii 30 ani.

Pariurile neinspirate pe anumite actiuni, oportunitatile importante ratate in actiunile din domeniul tehnologiei si prea multi bani lasati pe margine au facut ca doar 85% din fondurile de actiuni active sa se mentina in limitele indicilor de referinta pana la data de 25 noiembrie, conform unei analize realizate de Lipper, o unitate de cercetare a Thomson Reuters.

Managerii fondurilor de actiuni administrate activ au reusit sa obtina cele mai slabe performante din ultimele trei decenii, ceea ce inseamna desigur o posibila scadere a interesului investitorilor, informeaza Reuters.

Pana in luna octombrie a.c., fondurile de indici de actiuni si fondurile tranzactionate pe bursa au atras 206 miliarde de dolari in depozite nete. Fondurile de actiuni administrate activ, un univers cu mult mai multe posibilitati, au atras doar 35,6 miliarde de dolari, comparativ cu cele 162 de miliarde de dolari obtinute in 2013, primul an in care s-au inregistrat intrari nete dupa 2007.

Curajul investitorilor, sub semnul intrebarii

Coordonatorul unitatii de cercetare Lipper, Jeff Tjornehoj, sustine ca investitorii trebuie sa decida daca au sau nu curajul necesar sa continue sa investeasca in fonduri de actiuni active, sperand ca lucrurile se vor redresa in viitor.

"Un astfel de an dificil, cu rezultate dezastruoase, te ajuta sa afli ce tip de investitor esti", a declarat Jeff Tjornehoj pentru agentia Reuters.

Pana si managerii de fonduri de actiuni care s-au remarcat de-a lungul timpului prin performantele lor, precum Bill Nygren de la Oakmark Fund (cu active in gestiune de 17.8 miliarde de dolari) sau Jason Subotky de la Yacktman Fund (cu active in gestiune de 14.2 miliarde de dolari) au batut pasul pe loc anul acesta, in conditiile in care taxele au tendinta sa creasca din ce in ce mai mult.

De exemplu, societatea Oakmark percepe 0,95% din active ca taxe anuale (in conditiile in care a inregistrat o crestere de 11,82% pana la sfarsitul lunii noiembrie a.c.), comparativ cu 0,09% cat percepe societatea SPDR S&P 500 Exchange Trated Funds (fonduri tranzactionate la bursa), care a crescut cu 14% anul acesta. Societatea Yacktman (cu o crestere de 10,2% in 2014) percepe taxe anuale de 0,74% din active.

Performanta managerilor, cheia succesului

Responsabilul cu strategia investitiilor la United Capital, Rob Brown, crede ca priceperea managerilor fondurilor de actiuni active este cheia succesului in acest domeniu. Brown estimeaza ca managerii pot obtine venituri din investitii cu cel putin 1% mai mari daca sunt performanti, comparativ cu situatia in care se bazeaza exclusiv pe o strategie axata pe indici.

Intr-adevar, managerii de top chiar au reusit acest lucru. De exemplu, 10.000 de dolari investiti in fondul Yacktman in noiembrie 2004 ar fi valorat 27.844 de dolari in aceeasi luna a acestui an. Aceeasi suma investita in S&P 500 le-ar fi adus 21.649 de dolari, conform estimarilor lui Lipper.

Gafele anului 2014

Anul acesta, numerosi manageri de fonduri de actiuni active au comis gafe in repetate randuri, iar tinerea pe loc a unor sume consistente a fost cu siguranta una dintre ele. Un manager de la Yacktman Fund a declarat ca preturile ridicate ale actiunilor l-au determinat sa fie sceptic in privinta achizitionarii altelor noi, iar alt manager de la Oakmark a declarat ca planurile societatii pe termen lung nu implica si cumpararea de actiuni.

Actiunile companiei Apple, una dintre cele mai valoroase de pe piata, au inregistrat cresteri de 48% pe an pana acum. Chiar si asa, unii manageri isi pierd treptat investitorii.

"Numarul nostru, cei care am crezut in administrarea activa, scade, pentru ca anumiti manageri au dezamagit in acest an, motiv pentru care strategia trebuie gandita altfel in viitor", a declarat Martin Hopkins, presedintele unei firma de management de investitii din Annapolis, Maryland, care detine 4 milioane de dolari la fondul Yacktman.

#management de investitii, #fonduri investitii actiuni active, #performante fonduri actiuni , #Fonduri de investitii