Mobius: Temerile privind retragerea banilor de pe pietele emergente sunt exagerate

Luni, 19 August 2013, ora 13:44
1465 citiri
Mobius: Temerile privind retragerea banilor de pe pietele emergente sunt exagerate

Presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, nu crede ca incetinirea achizitiilor de obligatiuni de catre Rezerva Federala americana va da o lovitura de moarte pietelor emergente, transmite CNBC.

Presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat ca banca centrala a SUA ar putea sa-si incetineasca ritmul achizitiilor de obligatiuni la finele acestui an si sa opreasca complet acest program la mijlocul anului urmator. In prezent, Fed cumpara lunar obligatiuni in valoare de 85 de miliarde de dolari, pentru a stimula cresterea economiei.

"Ingrijorarile sunt exagerate. Ceea ce oamenii nu constientizeaza este ca asa-numita reducere a achizitiilor de obligatiuni vine dupa o crestere incredibila a masei monetare in SUA", a spus Mark Mobius. "Aceste programe de relaxare cantitativa au avut un efect cumulativ. Nu suntem intr-o situatie in care totul se opreste si banii vor disparea", a adaugat Mobius.

Acesta a prognozat ca vom asista la o crestere a fondurilor care se vor indrepta spre pietele emergente, in special spre regiunea Asean care, gratie acordului de liber schimb, pe termen lung va da nastere unei piete egale cu cea a Chinei.

Si alti economisti sunt de parere ca ingrijorarile privind efectele reducerii achizitiilor de obligatiuni sunt exagerate.

"Cresterea dobanzilor in SUA nu este suficienta pentru a destabiliza sistemul financiar si a declansa o criza de care multi se tem", a declarat Frederic Neumann, analist la HSBC.

Franklin Templeton si-a stabilit un birou in Bucuresti in mai 2010, cu o echipa de 27 de angajati, incluzand 6 specialisti locali in investitii sprijiniti de cei peste 40 de manageri de portofolii si analisti din cadrul echipei largite a Templeton Emerging Markets.

#dezvoltare piete emergente, #crestere economii emergente, #fonduri investitii piete emergente, #Mark Mobius piete emergente , #Fonduri de investitii